Marte, 17 Mars 2020 14:01

Masat e mbrojtjes kundër koronavirusit (COVID-19)

Ministria për Komunitete dhe Kthim, në përputhje me Udhëzimin dhe Rekomandimet e Qeverisë dhe Ministrisë së Shëndetësisë së Kosovës, ka marrë menjëherë të gjitha masat e nevojshme për të mbrojtur punonjësit nga koronavirusi (COVID-19), dhe vetë puna në këtë institucion është përshtatur me situatën e re.

Disa nga masat mbrojtëse të marra përfshijnë:

  • Njoftime-postera që detajojnë hapat që duhet të ndërmarrin punonjësit për të mbrojtur veten dhe të tjerët.
  • Dezinfektuesit e duarve u janë dorëzuar punonjësve.
  • Ventilim i shpeshtë, pastrim, larje dhe dezinfektim i të gjitha zyrave dhe objektit.
  • Puna nga shtëpia tek nprindërit vetëushqyes, si dhe punëtorët me fëmijë të vegjël.
  • Vizitat në terren dhe mbledhjet në grupe u anuluan.
  • Kontakte më të shpeshta telefonike me të kthyerit, personat e zhvendosur, grupet e cenueshme dhe komunitetet jo-shumicë.
  • Koordinim i vazhdueshëm i aktiviteteve me ministritë e tjera të linjës në lidhje me nevojat dhe masat mbrojtëse për të kthyerit, të zhvendosurit, grupet e cenueshme dhe komunitetet jo-shumicë.

Thirrni 038 200 16 502 për ndihmë, mbështetje ose sugjerime shtesë për mbrojtjen e grupeve të cenueshme të qytetarëve.

Sa i perket thirrjeve urgjente, mund te na kontaktoni permes Skype ne emrin zyrtar te MKK-se me emrin "MCR CALL".

KESHILLAT PÖR PARANDALIMIN E PERHAPJES SE KORONAVIRUSIT (COVID-19)

SIMPTOMAT FTOHJA GRIPI COVID-19
Ethe ** **** *****
Koll ** ***** ****
Frymarrje e shkurtër ** ***** *****
Dobësi e përgjithshme *** ***** *****
Dhimbje koke ** ***** ***
Dhimbje muskulore * **** *****
Teshtitje **** *** *
Dhimbje në fyt **** *** ***
Hundet e mbyllura *** *** **

Duke pasur parasysh që sjellja e përgjegjshme e një individi kur bëhet fjalë për koronavirusin mund të kontribuojë shumë në luftimin e përhapjes së sëmundjes, ju lutemi ndiqni këto këshilla:

    Lani duart shpesh dhe tërësisht me sapun dhe ujë, ose me një dezinfektues të bazuar në alkool.
    Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.
    Mbani distancën tuaj. Shmangni shoqërimin dhe nëse keni nevojë të shihni dikë, jini dy metra larg.
    Qëndroni në shtëpi nëse nuk ndiheni mirë. Nëse keni ethe, kollë ose keni vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor dhe ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj.
    Ndjek këshillat e Ministrisë së Shëndetësisë ose punëdhënësit tuaj për t'i mbajtur të gjithë të shëndetshëm dhe të sigurt.
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502