Merkure, 18 Mars 2020 15:04

17 Mars 2004 - Dita e përnjekjeve kundër serbëve

Sot, 16 vjet më parë, pati një përndjekje etnike të motivuar nga serbët në Kosovë. Në përndjekje tre-ditor të Mars 2004, 19 njerëz u vranë, përfshirë tetë serbë dhe 11 shqiptarë, mbi 900 shtëpi u dogjën dhe u shkatërruan, rreth 4,000 serbë të dëbuar nga shtëpitë e tyre, 39 faltore dhe manastire të Kishave Ortodokse Serbe u dogjën, midis tyre që përfaqësojnë trashëgimia kulturore botërore dhe mbrohen nga UNESCO.

"Sot, 16 vjet pas përndjekjes së marsit dhe dhunës kundër serbëve, ne ende shtrojmë pyetjen e thjeshtë, si ishte e mundur që shekuj të zhdukeshin në prani të bashkësisë ndërkombëtare në shekullin XXI në vetëm 72 orë? Që nga ajo ditë fatale, të cilën çdo serb ende e kujton me ngurrim, nuk janë kryer hetime serioze, as nuk janë zbuluar se kush janë themeluesit dhe organizatorët e kësaj dhune masive dhe etnike të motivuar kundër serbëve të Kosovës ”, tha Ministri për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jevtic.

Jevtic më tej thekson se dhuna ndaj serbëve dhe popullsive të tjera jo-shumicë nuk mbaroi në 2004 por vazhdon, dhe do të pushojë sa më shpejt që të gjitha komunitetet në Kosovë të gëzojnë të drejta dhe mundësi të barabarta pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike, fetare, racore ose ndonjë përkatësi tjetër.

"Përndjekja e Marsit sot është gjithashtu një sulm ndaj serbëve në Klinë, në paaftësi për t’u larguar dhe rikthyer në Gjakovë dhe Mushtisht, prishja e shtëpisë së të kthyerve në Osojan, rrahja e familjes Djokic nga Grizime, duke rrahur serbët nga Prekovci, duke djegur shtëpinë e familjes Konic në Klinë, moszbatimi i vendimeve gjyqësore të formës së prerë dhe të gjitha incidentet e tjera të motivuara etnike në Kosovë, "theksoi Jevtic.

Ministria për Komunitete dhe Kthim, por edhe të gjithë përfaqësuesit politikë të serbëve dhe komuniteteve të tjera jo-shumicë në Kosovë, janë duke punuar intensivisht për të përmirësuar jetën dhe për të siguruar kushtet e nevojshme për mbijetesën e serbëve dhe komuniteteve të tjera jo-shumicë në këtë rajon.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502