Marte, 24 Mars 2020 16:30

Ministri Dalibor Jevtic dënoi sulmin e fundit ndaj 10 familjeve të kthyera në fshatin Novake afër Prizrenit.

Prishtinë, 24 Mars 2020

Në fshatin Novake afër Prizrenit, kishte 10 shtëpi të të kthyerve nga 67 në fshat.  Banorët e fshatit Novak u vunë re se shtëpitë po shkatërroheshin gjatë ditës së djeshme.  Fatkeqësisht, rreth orës 2:00, një grup prej disa hajdutësh përsëritën të njëjtin krim dhe kjo shqetësoi shumë fshatarët e këtij fshati.  Tani për tani, nuk dihet se sa dëme materiale u janë bërë shtëpive.  Përfaqësuesi i fshatit Novake, Spasa Andrijeviç, thotë se përveç dëmtimit material, ky akt kërcënon mbijetesën e tyre të mëtutjeshme në fshatin Novake, dhe për të gjithë ata që synojnë të kthehen në shtëpitë e tyre, është dërguar një mesazh i qartë se ata nuk janë të mirëpritur këtu.

"Që nga viti 2012, vjedhjet kanë qenë rutina jonë e përditshme, dhe deri më sot, autoritetet kompetente nuk kanë hedhur dritë në një rast të vetëm.  Ministria për Komunitete dhe Kthim na lejoi të kthehemi te vatrat tona.  Sidoqoftë, krimi ndaj të cilit ne jemi vazhdimisht të ekspozuar, dështimi për të ekspozuar vjedhjet dhe krimet e tjera, thjesht na vret vullnetin tonë për të vazhduar të mbijetojmë në këtë rajon, "theksojnë të kthyerit në fshatin Novake.

Fshatarët thonë se patrullimet e policisë nuk janë të rregullta, dhe kur ato ndodhin, ata zbresin në një patrollë të thjesht dhe jo me qëllim të vërtetë për t'u siguruar të kthyerve një mjedis më të sigurt.

"Në kohërat e vështira që po kalojmë si rezultat i pandemisë koronaravirusit, një virus tjetër i quajtur krim kundër të kthyerve vazhdon të ekzistojë dhe përhapet në Kosovë.  Është koha që ta zhdukim plotësisht dhe ta sqarojmë atë që të gjithë kemi shanse dhe kushte të barabarta për të jetuar dhe punuar në Kosovë, "tha Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic për incidentin e fundit.

Aktualisht, 15 serbë jetojnë në fshatin Novake afër Prizrenit, dhe pasi dje raportuan në polici se 10 shtëpi u shkatërruan në fshat, policia kreu një hetim dhe forcoi praninë e tyre në fshat.  Sidoqoftë, sipas banorëve të pakët dhe të zhgënjyer të fshatit, plaçkitjet dhe plaçkitjet e fshatit u përsëritën këtë mëngjes sepse autoritetet kompetente nuk i gjetën dhe nuk i dënuan në mënyrë adekuate autorët e këtyre dhe të gjitha krimeve të mëparshme kundër të kthyerve dhe pronave të tyre.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502