Merkure, 08 Prill 2020 10:23

URIME DITA NDËRKOMBËTARE E ROMËVE!

Sot, 8 Prill, shënon Ditën Ndërkombëtare të Romëve dhe kujton ata që mund të harrohen ose padrejtësisht në margjinat e çdo shoqërie.
 "Unë i uroj qytetarët e mi romë për këtë festë!", Thekson Dalibor Jevtic në urimin e tij.

"Romëve që jetojnë në Kosovë duhet t'u kushtohet vëmendje sistematike dhe institucionale përsa i përket kthimit, sigurisë sociale, kujdesit shëndetësor, marrjes së dokumenteve, arsimit dhe përfshirjes së barabartë në të gjitha lëvizjet shoqërore.  Sistemi në tërësi, por edhe të gjitha institucionet individuale, duhet të sigurojnë mundësi të barabarta për të gjithë në këtë drejtim, "tha Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic në urimin e tij.
Për vite me radhë, Ministria për Komunitete dhe Kthim ka qenë e përkushtuar në përmirësimin e kushteve të jetesës së romëve në Kosovë dhe përfshirjen e tyre në shoqëri.  Në vitin 2019, Ministria ndërmjetësoi marrjen e dokumenteve të identitetit, si një sponsorizues i Programit të Stabilizim-Asociimit të BE-së, Faza 4 (CSP 4), financoi zbatimin e 44 projekteve dhe krijimin e 150 vendeve të reja të punës për romë, ashkali dhe egjiptianë në Kosovë, кa financuar furnizimin me material ndertimor dhe renovimin e 13 shtëpive të romëve, shpenzimet e banesave dhe qiraja janë të mbuluara për romët e kthyer nga Maqedonia Veriore dhe Mali i Zi në nëntë komuna në Kosovë, dhe Faza 5 (RRK5) parashikon ndërtimin e një numri shtesë të shtëpive romë për romët e kthyer.  Komuniteti ke.  Në kohën e pandemisë koronavirusi, në një fushatë të quajtur "TË FITOJ JETA", Ministria për Komunitete dhe Kthim tek romët në disavantazh, dorëzon paketat e ndihmës për ushqim dhe higjenë.
 Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Romëve, Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit gjithashtu u bën thirrje të gjitha grave Rome që të flasin me zë të lartë dhe publikisht për sfidat në komunitetin e tyre, të inicojnë nisma dhe të promovojnë kulturën e tyre në mënyrë që të përfshihen më shumë në lëvizjet shoqërore.
 Dita Ndërkombëtare e Romëve është kujtimi i Kongresit të Parë Ndërkombëtar të Romëve, i mbajtur në Londër në 1971.  Në atë kohë, ishte hera e parë që gjuha rome, kultura, arsimi, problemet sociale, krimet kundër këtij kombi përmes historisë dhe më shumë u folën publikisht.  Në atë kohë, u miratua flamuri dhe himni zyrtar "Uroj, uroj" të këtij populli të shpirtit të gëzuar, i cili në kuptimin e tyre origjinal ne i botojmë në gjuhët zyrtare të Kosovës:
 
ROMANY

Gelem, gelem, lungone dromensa
Maladilem bakhtale Romensa.
A Romale katar tumen aven,
E tsarensa bahktale dromensa?
A Romale, A Chavale.
Vi man sas ek bari familiya,
Murdadas la e kali legiya.
Aven mansa sa lumniake Roma,
Kai putaile e romane droma.
Ake vriama, usti Rom akana,
Men khutasa misto kai kerasa.
A Romale, A Chavale.
 
 
 
 
 
 
                                            SHQIPTARE

Shkova, vazhdova rrugët e gjata
Takova Romë të lumtur
O Romë nga vjen,
Me tenda të lumtura në rrugë?
O Romë, O të rinj Romë!
Dikur kisha një familje të shkëlqyeshme,
Legjionet e Zeza i vranë
Ejani me mua Romë nga e gjithë bota
Për rrugët romë janë hapur
Tani është koha, ngrihu tani Roma,
Do të ngrihemi lart nëse veprojmë
O Romë, O të rinj Romë!
Hap, Zot, dyer të bardha
Ju mund të shihni se ku janë njerëzit e mi.
Kthehu të vizitojmë rrugët
Dhe ecni me të lumtur Romani
O Romë, O të rinj Romë!
 
 
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502