Shtune, 25 Prill 2020 14:08

Dënoj ashpër sulmin e ri ndaj pronave serbe në Babin Most

 


Prishtinë, 25 Prill 2020

"Shumë sulme të së kaluarës ndaj serbëve dhe pronave të tyre në Babin Most nuk janë sqaruar, dhe kjo është arsyeja pse ne jemi atje ku jemi," tha Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic.

Banorët e Babin Most nuk hezitojnë të kujtojnë mizoritë e shumta të së kaluarës, si rrëmbimi i serbëve, djegia e shtëpive të tyre, plasaritjet e zjarrit në fshat, plaçkitjet e shumta të njëpasnjëshme të Kishës Ortodokse dhe famullisë, vjedhjet e makinave, bagëtitë dhe për këtë arsye, banorët e këtij fshati pretendojnë se janë plotësisht të pambrojtur.  dhe të pasigurt, sepse autorët e të gjitha këtyre mizorive janë ende të lirë sot.

Synimi i një marshi vandalik të hajdutëve kohët e fundit gjeti pronën e disa familjeve serbe në Babin Most nën kujdesin e natës.  Slavko Petrovic, një i kthyer nga Krusevac, i cili me të ardhura të pakta e mbështet familjen e tij pesë anëtarëshe dhe jeton jashtë bujqësisë, ka humbur këtë herë makineri bujqësore.  Kjo familje kishte një përvojë të ngjashme disa vjet më parë, kur, sipas Petrovic, autorët nuk u gjetën nga autoritetet.

"Në një kohë kur të gjithë jemi duke bërë përpjekje për të përballuar pandeminë e tanishme që prek jetën e njerëzve, individët dhe lakmia e tyre janë të pandalshme dhe familjet e kthyera janë ende në shënjestër të hajdutëve.  Unë e dënoj me forcë sulmin ndaj pasurisë së familjes së të kthyerit Petrovic nga Babin Most dhe deklaroj publikisht se është koha që institucionet kompetente të gjejnë dhe të dënojnë autorët e këtij krimi, dhe që emrat dhe mbiemrat e autorëve të krimit duhet të shpallen para publikut ", tha Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic  për incidentin e fundit.

"Ministria për Komunitete dhe Kthim ka ndërtuar një shtëpi për familjen e Slavko Petrovic në mënyrë që kjo familje të gjejë paqe dhe mirëqenie familjare në këtë fshat të Kosovës, por për fat të keq fshatarët vazhdojnë t'i paguajnë ato në mënyrë paqësore", tha Jevtic.

Siç na thonë shumë vendas, ky nuk është rasti i parë i vjedhjes, një fshat ku shumica e banorëve jetojnë jashtë bujqësisë pa pothuajse asnjë makineri apo bagëti, më shpesh në shënjestër të hajdutëve fantazmë.

Ministria për Komuniteteve dhe Kthim ka ndërtuar 58 shtëpi nga buxheti i saj dhe në bashkëpunim me partnerë ndërkombëtarë deri më tani në Babin Most, 17 familje morën ndihmë në materiale ndërtimi, pajisën një zyrë dentare lokale dhe ofruan ndihmë në zgjidhjen e problemeve të ujit të pijshëm.

Jevtic përsëriti shumë herë pikëpamjen e deklaruar më parë se krimet kundër bashkësive jo-fetare në Kosovë janë me rëndësi të veçantë dhe prandaj paraqesin një detyrim shtesë për autoritetet kompetente.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502