Shtune, 25 Prill 2020 20:37

Një shtëpi serbe e djegur në fshatin Novake afër Prizrenit


Prishtinë, 25 Prill 202

Në fshatin Novake afër Prizrenit, i cili aktualisht strehon 15 serbë, sot menjëherë pas orës 17:00, autorët e panjohur zhdukën zjarrin në shtëpinë e të ndjerit Momir Stanojevic.  Fqinjët e paktë të të ndjerit Stanojevic ishin në gjendje ta shuanin zjarrin e zjarrvënies falë një reagimi të shpejtë, dhe zjarrfikësja dhe policia më pas arritën në vendin e ngjarjes dhe zhvilluan një hetim.

"Të huajt shpesh vijnë në fshat, më shpesh të rinjtë shqiptarë, të cilët na provokojnë në mënyra të ndryshme, duke na plaçkitur dhe duke mos u dhënë përgjegjësi ndaj kujtdo.  Jemi plotësisht të pafuqishëm dhe të pambrojtur ", theksojnë me alarm banorët e paktë të fshatit Novakë.

Ministri për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jevtic, dënoi djegien e sotme të një shtëpie në fshatin Novake afër Prizrenit, duke kujtuar se sulmet ndaj të kthyerve në këtë fshat kanë vazhduar me "Vjedhjet e shumta dje, sot djegia e një shtëpie, dhe çfarë tjetër ?!  Sulmet e shpeshta dhe të planifikuara, si dhe shkatërrimi sistematik i pronave në fshatrat serbe të Babin Most afër Obiliqit dhe Novaka afër Prizrenit, padyshim synojnë të frikësojnë dhe dëbojnë më tej serbët nga Kosova, ”tha Ministri për Komuniteteve dhe Kthimi Dalibor Jevtic.  "Ajo që na intereson veçanërisht është se nuk ka reagim të mprehtë nga institucionet kompetente por edhe nga publiku i gjerë në Kosovë", përfundon Jevtic.

Kjo është e treta në një seri sulmesh ndaj pronave serbe në këtë qytet të kthyer në muajin e fundit, ku u bastisën 13 shtëpi të të kthyerve serbë.

Ministria për Komunitete dhe Kthim ka ndërtuar 67 shtëpi përë kthyerit në fshatin Novake afër Prizrenit.  Të kthyerit e parë u kthyen në fshat në 2003.  Sidoqoftë, pas pogromit të marsit kundër serbëve në Kosovë në 2004, vetëm 15 familje mbetën në fshat.

 

repan11b a

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502