Hene, 27 Prill 2020 09:28

Është plaçkitur një familje e kthyer në Crkolez afër Istogut


Prishtinë, 27 Prill 2020

Një tjetër në një seri sulmesh ndaj të kthyerve në Kosovë, këtë herë në komunën e Istokut, në fshatin Crkolez, ku mbrëmë është vjedhur automjeti i udhëtimit dhe një dem nga Mališa Tijaniq.  Mališa u kthye në Crkolez me familjen e tij 11 vjet më parë, dhe fshatarët tregojnë se ndjejnë shumë pasiguri për shkak të incidenteve të tilla.

 "Problemet e të kthyerve serbë vazhdojnë, dhe ndërsa e gjithë bota lufton për të ruajtur shëndetin e saj dhe për të kapërcyer gjendjen e saj aktuale me sa më pak pasoja, të kthyerit serbë luftojnë për të ruajtur pronën e tyre, të mbijetojnë dhe të qëndrojnë në pronën e tyre.  Fakti që ky është incidenti i tretë në radhë mbi të kthyerit serbë në më pak se 72 orë është një tregues i mjaftueshëm i sfidës që kthehen të kthyerit këto ditë.  Shqetësimet dhe heshtja e atyre që janë përgjegjës ", tha Ministri për Komunitet dhe Kthim Dalibor Jevtic, dhe përsëri u bëri thirrje organeve hetimore që të përgjigjen urgjentisht.

 Jevtic theksoi se gjendja e jashtëzakonshme në Kosovë i përshtatet qartë individëve për të plaçkitur dhe krijuar trazira në një mënyrë të organizuar në mesin e popullatës serbe.

 "Ministria ka ndërtuar pesë shtëpi në vetë fshatin Crkolez, një Shtëpi të Famullisë, dhe ne kemi ndihmuar në rindërtimin e dhjetë shtëpive.  Ne, si institucion, do të vazhdojmë të luftojmë me të gjithë të kthyerit për mbijetesën dhe jetën e tyre.  Asgjë nuk është më e rëndësishme se jeta, "tha Ministri Jevtic.

 Përndryshe, aktualisht ka 83 serbë në fshatin Crkolez, nga të cilët 14 janë fëmijë.  Para vitit 1999, 220 serbë jetonin në Crkolez.  Në një fshat me 25 shtëpi, dy vjet më parë, ndodhi një incident në të cilin u vodhën 8 lopë nga familja e Mijo Belosevic, deri më sot, autorët nuk janë gjetur, dhe madje edhe atëherë, si në këtë rast, policia kreu një hetim.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502