Marte, 28 Prill 2020 12:48

Jevtic u thotë të kthyerve: "Ju jeni plaqkitur, dhe të frikësuar me të drejtë, por nuk jeni vetëm".

 


Prishtinë, 28 Prill 2020

Zyrtarët e Ministrisë për Komunitete dhe Kthim vizituan një familje pesë-anëtarëshe të Slavko Petrovic nga Babin Most afër Obiliqit, banorë të fshatit Novak afër Prizrenit dhe Crkolez në Istog, të cilët ishin në shënjestër për vjedhje të shpeshta dhe zjarrvënie.

"Kjo na ka goditur me të vërtetë, tani që është koha për punë bujqësore, nga të cilat jetojmë vetëm, tani kemi ngelur pa makineri bujqësore, nuk di si t'ua shpjegoj fëmijëve tanë se na është mohuar mundësia për të mbijetuar", tha ai në një intervistë me këshilltarët e Ministrit.  Jevtic është pritur nga Slavko Petrovic nga Babin Most, i cili kohët e fundit u grabit me makineri bujqësore.  Gjatë vizitave në fshatin Novake afër Prizrenit dhe Crkolez afër Istogut, u konfirmua nga fshatarët se disa familje të kthyera ishin shumë të mërzitur nga vjedhjet dhe zjarrvëniet e shpeshta.  Sipas banorëve të fshatit Novak, përveç vjedhjeve, në zonën e këtij fshati po krijohen deponi të paligjshme në parcela private, të cilat i ndalojnë pronarët të kultivojnë pronat e tyre bujqësore.  Në fshatin Crkolez në afërsi të Istogut, vjedhja e kohëve të fundit e bagëtive dhe e makinave nga familja e Mališa Tijanić është e treta në radhën e shumë prej tyre që kanë mbetur të pashpjegueshme.  Duke folur me zyrtarë të Ministrisë për Komunitete dhe Kthim, banorët e Crkolezit theksuan se mbijetesa e vazhdueshme e 25 familjeve të mbetura, nga rreth 60 që dikur jetonin në Crkolez në afërsi të Istogut, ishte në pyetje serioze.

"Ju lutemi, me mirësi të ndikoni tek autoritetet në Prishtinë për të ndihmuar në sqarimin e shumë vjedhjeve dhe mbrojtjen e të kthyerve", ishin kryesisht ankesat e dërguara nga të kthyerit nga Babin Most, Novak dhe Crkolez për përfaqësuesit e Ministrisë për Komunitete dhe Kthim.

Me këtë rast, Ministri Dalibor Jevtic i dërgoiDetyrësushtruesit të detyrës së Ministrit të Brendshëm, Xhelal Sveqlës, drejtorit të Policisë së Kosovës, Rashit Qelaj, dhe kryetarit të Prizrenit, Muhater Haskukës, duke kërkuar që të merren hapa konkretë për të mbrojtur serbët dhe pronat e tyre në Kosovë.  Ndër të tjera, në letrat e dërguara, Ministri Jevtic, përveç që kërkoi marrje masash dhe ligjore për të ndëshkuar autorët e këtyre incidenteve, kërkoi edhe prezencë të shtuar të policisë në të kthyerit, ndërsa kërkoi nga kryetari i Prizrenit që të adresojë problemin e deponive të egra në pronat private të serbëve në hyrje  në fshatin Novake.
 Ministri Jevtic informoi familjet, të cilët kishin kërcënuar dëm dhe frikë, se Ministria e Komuniteteve dhe Kthimi do të ishin atje për t'i ndihmuar ata të administrojnë situatën e tyre aktuale.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502