Marte, 28 Prill 2020 14:27

Cërnica në shënjestër të zjarrëvënies


Prishtinë, 28 Prill 2020

“Komunitetet jo-shumicë meritojnë mundësi dhe mbrojtje të barabartë, veçanërisht kur tendenca në rritje e dhunës ndaj pronave të tyre është e dukshme.  Të gjitha përpjekjet e deritanishme për të siguruar një të ardhme më të mirë për të gjithë janë dekurajuar menjëherë pasi të mësojnë se anëtarët e komuniteteve jo-shumicë në Kosovë janë duke u djegur, varrezat e tyre po vidhen dhe pronat po vidhen pa ndërprerje, "tha Ministri Dalibor Jevtic për djegien e fundit të një shtëpie serbe në Cernica afër Gjilanit.

Jevtic paralajmëron se sulmet e sinkronizuara ndaj pronave serbe kanë ndodhur në ditët dhe javët e fundit, dhe se inferioriteti i institucioneve dhe elitave intelektuale shqiptare në Kosovë është shumë shqetësuese.

Fshati Novake afër Prizrenit, Babin Most afër Obiliqit, Crkolez afër Istokut, Rahoveci dhe sot Cernica afër Gjilanit ishin në shënjestër të ekstremistëve.  Dhuna ndaj pronave të serbëve dhe komuniteteve të tjera jo-shumicë në Kosovë duhet të pushojë menjëherë, "tha Jevtic.

Ministri kujtoi se viktimat e civilëve të pafajshëm në Cernica nuk u harruan kur në vitin 2000 tre serbë u vranë gjatë një sulmi në një dyqan fshati, përfshirë katër vjeçarin Milos Petrovic, si dhe në 2003 kur u plagosën katër serbë, njëri prej të cilëve u plagos nga lëndime të pësuara.

Ministri Jevtic theksoi se djegia e re e shtëpisë është një paralajmërim për të gjithë, se është koha që të gjithë t’i drejtohemi të ardhmes dhe, në këtë mënyrë krejt të kundërt, të ndërtojmë besim dhe bashkëjetesë të ndërsjellë në Kosovë.

 

repan11b a

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502