Merkure, 29 Prill 2020 21:53

Vizita serbëve të shqetësuar në Cernica


Prishtinë, 29 Prill 2020

Zyrtarët e Ministrisë për Komunitete dhe Kthim vizituan sot pas një incidenti të ndodhur dje në Cernica, kur shtëpia e familjes së Svetozar Cvetkoviç u dogj.  Gjatë vizitës, ata biseduan me pjesën tjetër të serbëve dhe përcollën mbështetjen dhe mesazhin e Ministrit të Kthimit Dalibor Jevtic, për të kuptuar frikën e tyre dërrmuese nga incidente të shpeshta, por për të avokuar në mënyrë të institucionalizuar për t'u siguruar atyre një mjedis më të sigurt dhe të mos  heqin dorë nga synimet e tyre që policia të jetë më vigjilente dhe në mënyrë më efektive mbron komunitetet e cenueshme jo-shumicë kur është e nevojshme.

"Situata është jashtëzakonisht alarmante. Përveç djegies së shtëpisë dje, ne çdo ditë jemi të ekspozuar ndaj fyerjeve, mallkimeve, kërcënimeve, plaçkitjeve dhe zënkave për pronat private. Një grup të rinjsh goditi shtëpinë e familjes Petrovic çdo natë, për fat të keq një  nga shumë familje që më parë pësuan një tragjedi të madhe me humbjen e tre anëtarëve, "u thanë zyrtarëve të ministrisë.

Gjatë një interviste me banorët e Cernica, u konfirmua se incidentet sollën frikë të madhe dhe u tha se incidenti i djeshëm ishte vetëm një në një seri provokimesh dhe mënyra për të trembur serbët e mbetur në këtë vend.

“Një gardh me tulla prej betoni 35 metra u shkatërrua gjithashtu të familjes Ilija Kostic.  Kemi probleme të mëdha me uzurpimin e pronës private dhe njëra prej shtëpive është shndërruar në ambiente blegtorale, "thanë banorët e Cernice.

Pasi biseduan me fshatarët, zyrtarët e ministrisë vizituan shtëpinë e djegur të familjes Cvetkoviç dhe mësuan se askush nuk kishte raportuar djegien e shtëpisë serbe sepse kishte një frikë të madhe për të raportuar ndonjë incident, për të mos zbuluar identitetin e tyre, dhe më vonë duke rrezikuar  siguria e familjeve të tyre.  Në kohën e vizitës në pasurinë e Cvetkoviç, arriti një patrullë policie.

Disa vjet më parë, Ministri Dalibor Jevtic dhuroi material shkollor dhe libra për nxënësit e Shkollës Fillore Branko Radicevic gjatë vizitës së tij në Cernica, është financuar rregullumi i plotë i rrugës për në Kishën e Krishtit të Shpëtimtarit dhe e mozaikut në Kishë, dhe  shtatë familje rinovuan shtëpitë e tyre të shkatërruara falë ndihmës me material ndërtimor.

 

repan11b a

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502