Premte, 12 Qershor 2020 12:28

Incidentet kundër të kthyerve serbë po vazhdojnë


Prishtinë, 12 qershor 2020

Në fshatin Oprashke në komunën e Istogut, ku dikur jetonin dikur rreth njëzet familje serbe, sot Petko Miletić - i vetmi serb i kthyer dhe banor i këtij fshati - u rrah nga shqiptarët. Miletić i rrahur është dërguar në Spitalin e Pejës për ekzaminime shtesë mjekësore pasi ka marrë ndihmë mjekësore në ambulancën lokale, i shoqëruar nga policia. Miletić pësoi lëndime trupore nga dy shqiptarë ndërsa parandaloi prerjen e paligjshme të drurit në pronën e tij, dhe me atë rast, telefoni i tij celular u vodh.

Rritja e numrit të incidenteve në të vërtetë na jep që shqetësimi ynë për mbijetesën e të kthyerve serbë po rritet me intensitet në rritje. Përpjekjet për të mbrojtur në një mënyrë institucionale ata që, pas kthimit të tyre, duan të jetojnë dhe të punojnë në pronat e tyre pa pengesa, bëhen plotësisht të pakuptimta pas çdo incidenti të përsëritur.

Ankesat pranë agjencive të zbatimit të ligjit, përfaqësuesve të bashkësisë ndërkombëtare dhe institucioneve të Kosovës që mund të ndihmojnë në luftimin e këtij problemi nuk do të ndalen derisa të jemi të bindur se çdo i kthyer në Kosovë është i sigurt. Është obligimi ynë moral të përpiqemi të bëjmë gjithçka që është në fuqinë tonë për t'i ndihmuar të kthyerit të kapërcejnë këto kohë të vështira. Ne e kemi bërë atë në të kaluarën, po e bëjmë tani dhe do ta bëjmë atë.

Heshtja dhe indiferenca ndaj incidenteve të sigurisë të këtij lloji, pjesërisht, nënkupton miratimin e tyre. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që autorët e këtyre veprave të gjenden dhe të ndiqen sa më shpejt të jetë e mundur, është thënë nga Ministria për Komunitete dhe Kthim.

Që nga shkurti, sipas informacioneve nga terreni të marrë nga Ministria për Komunitete dhe Kthim, ky është incidenti i 26-të me radhë.

repan11b a

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502