Premte, 19 Qershor 2020 12:56

NJOFTIMI PËR MEDIA - Dita Botërore e Refugjatëve

NJOFTIMI PËR MEDIA

Dita Botërore e Refugjatëve

Prishtinë, 20 qershor 2020

"Sot, ne kujtojmë ata që ishin të detyruar të linin shtëpitë e tyre, punën, shkollat, dhe shpesh familjet e tyre. Ne gjithashtu shprehim respektin tonë për të gjithë ata që pranuan refugjatët dhe kështu treguan njerëzimin e tyre kur ishte më e nevojshme. Refugjatët dhe personat e zhvendosur përfaqësojnë kategorinë më të prekshme të popullatës në botë, dhe kjo është arsyeja pse është detyrimi i të gjithë neve që t'u sigurojmë atyre të gjithë mbështetjen që u duhen. Ministria për Komunitete dhe Kthim vazhdimisht kujton për problemet e pamohueshme të atyre që kishin të largohet nga qytetet dhe fshatrat e tyre me forcë të rrethanave dhe është plotësisht e angazhuar në krijimin e kushteve për kthimin dhe integrimin e tyre. Dy dekada të pritjes për t'u kthyer është shumë e gjatë një periudhë pritjeje dhe një fakt shkatërrues. Dëshira për kthim dhe shpresë për një të nesër më të mirë megjithatë, akoma nuk zbehet dhe është detyrimi ynë ligjor dhe moral që të mundësojmë kthimin e refugjatëve dhe personave të zhvendosur ", tha Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic me rastin e Ditës Botërore të Refugjatëve.

Ministri shprehu shqetësimin se familjet që ktheheshin shpesh ishin në shënjestër. Jevtic tha se Dita Botërore e Refugjatëve është një mundësi ideale për të theksuar faktin se një numër i madh i njerëzve të zhvendosur nga Kosova janë duke pritur të kthehen në shtëpitë e tyre.

Është e rëndësishme të shpejtohet procesi i kthimit dhe integrimit, dhe sot u bëj thirrje të gjitha institucioneve të bëjnë përpjekjet e nevojshme që do të kontribuojnë në kthimin e personave të zhvendosur në shtëpitë e tyre.

"Mendimet e mia janë me të shpërngulurit çdo ditë, dhe qëllimi im kryesor është t'u siguroj atyre kushte për t'u kthyer. Për ne, të kthyerit janë heronj të shkëlqyeshëm sepse, përkundër faktit se shumica e tyre humbën gjithçka në një ditë, ne jemi të lumtur me fakti që vullneti për t'u kthyer akoma ekziston ", theksoi Ministri.

Pas konfliktit në Kosovë në qershor 1999, rreth 226.418 qytetarë, kryesisht serbë, romë dhe të tjerët, u larguan nga shtëpitë e tyre. Deri më tani, rreth 28.500 qytetarë janë kthyer në Kosovë, përfshirë rreth 12.500 serbë. Për shkak të pengesave të sigurisë, zgjidhjes së ngadaltë të çështjeve të pasurive të uzurpuara dhe situatës së dobët ekonomike, numri i të kthyerve po bie nga viti në vit.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502