Marte, 07 Korrik 2020 18:11

NJOFTIM PER MEDIA -Ministrat Jevtić dhe Rakić vizituan manastirin Visoki Deçani

NJOFTIM PER MEDIA -Ministrat Jevtić dhe Rakić vizituan manastirin Visoki Deçani

 

Visoki Decani, 7 korrik 2020

"Ne nuk do të lejojmë shkelje të ligjeve dhe vendimeve të gjykatës, dhe do të mbrojmë fuqishëm kudo që është e nevojshme të mbrojmë pronat e manastirit Visoki Decani dhe të gjithë Kishës Ortodokse Serbe." Faltoret janë një vend grumbullimi për serbët dhe një shtyllë e pjesës tjetër dhe mbijetesës së popullit serb, kjo është arsyeja pse përfaqësuesit e Listës Serbe nuk do të pajtohen me ndonjë kompromis në mbrojtjen e tyre ", thanë ministrat në Qeverinë e Kosovës dhe përfaqësuesit e Listës Serbe, Presidenti Goran Rakic dhe Nënkryetari Dalibor Jevtic gjatë vizitës së sotme në manastirin Visoki Deçanit dhe ofrimi i mbështetjes së manastireve në tejkalimin e momenteve të vështira në luftën për të ruajtur pronën e manastirit.

Gjatë takimit me abatin e manastirit Visoki Decani, Ati Sava Janjic, Rakic dhe Jevtic thanë se vetëm uniteti mund të ruajë identitetin e serbëve dhe të qëndrojë në rrugën e mos zbatimit të ligjit në rastin e manastirit Visoki Decani.

Nga Deçani, ata u bënë thirrje përfaqësuesve të organizatave ndërkombëtare që të reagojnë më me vendosmëri dhe të parandalojnë një trajtim të tillë të perlës si të trashëgimisë kulturore serbe ashtu edhe asaj botërore, e cila vizitohet nga turistët nga e gjithë bota.

Ati Sava Janjic konfirmoi gjithashtu se vizita e sotme është shumë e rëndësishme, duke theksuar se uniteti i serbëve është diçka që është më e rëndësishmja në këtë moment.

Në qershor, Lista Serbe dënoi ceremoninë e hapjes së rrugës që po ndërtohet afër zonës së manastirit Visoki Decani, në të cilën morën pjesë anëtarët e qeverisë së Kosovës, ndërsa Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic theksoi se zbatimi selektiv i vendimeve gjyqësore dhe ligjeve kërcënon sundimin e ligjit.

Ai gjithashtu shprehu një qëndrim të qartë se ndërtimi i autostradës tranzit Decan-Plav do të ishte një shkelje flagrante e ligjit për zona të veçanta të mbrojtura dhe se është i papranueshëm. Kjo vlen edhe për çdo projekt të ngjashëm që mund të rrezikonte mjedisin autentik natyror rreth manastirit të Visoki Deçani, i cili rregullohet me ligj.

Në maj të vitit 2016, pas 16 vjet mosmarrëveshjesh mbi pronësinë e tokës së manastirit në komunën e Deçanit, Gjykata Kushtetuese e Kosovës nxori një vendim që konfirmoi vendimin e mëparshëm të Gjykatës Supreme nga 2012 për konfirmimin e pronësisë së manastirit Visoki Decani mbi 24 hektarë tokë të diskutueshme. Autoritetet lokale në Deçan nuk e kanë zbatuar këtë vendim për katër vjet.

 

repan11b a

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502