Enjte, 23 Korrik 2020 11:18

21 VJETORI I VRASJES SE 14 SERBEVE NE GRACE TE VJETER

21 VJETORI I VRASJES SE 14 SERBEVE NE GRACE TE VJETER

Prishtinë, 23 korrik 2020

"Dhimbja dhe trishtimi nuk zhduken. Vitet kalojnë dhe ende nuk ka drejtësi për viktimat. Ky krim monstruoz që u krye në paqe kundër 14 civilëve serbë nga fshati Grace e Vjeter ka mbetur i pazgjidhur edhe sot e kësaj dite. "Ky është një paralajmërim për të gjithë ata që merren me të vërtetën dhe drejtësinë që është një krim i pazgjidhur, një krim që vazhdon dhe do të vazhdojë derisa autorët e tij të sillen para drejtësisë dhe të ndëshkohen në mënyrë adekuate", tha Ministri per Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic, me rastin e 21 vjetorit te masakrës së 14 serbëve nga fshati Grace e Vjeter.

Ministri Jevtić theksoi se serbët në fshatin Grace e Vjeter ende jetojnë dhe do të jetojnë falë dëshirës së tyre të jashtëzakonshme për të qëndruar dhe mbijetuar në tokën e tyre, megjithë të gjitha fatkeqësitë që i kanë ndodhur. Ai u tha vendasve se sa kohë që ai është Ministër per Komunitete dhe Kthim, ndihma e tij do të jetë e domosdoshme dhe gjithmonë e pranishme.

"Ata nuk ju ngurruan në 1999 që të lini pronën tuaj dhe ju nuk u dhatë një mundësi atyre që qëlluan ndaj baballarëve tuaj, vëllezërve, fëmijëve dhe miqve nga prita për të arritur qëllimet e tyre monstruoze, dhe kjo do të thotë t'i mbani serbët jashtë Graces se Vjeter". Edhe sot, kur kujtojmë krimin e rëndë, unë nuk mund të ndihmoj, por ju falënderoj për këtë. "

Eshtë gjithashtu për të ardhur keq që për më shumë se dy dekada kemi paralajmëruar përfaqësues vendas dhe ndërkombëtarë në Kosovë se dhimbja e familjeve të korrësve të vrarë është e njëjta sot si në 1999, dhe se krimi pa ndëshkim është kryer përsëri. Drejtësia duhet të jetë e disponueshme për të gjithë.

"Kjo është arsyeja pse ne po bëjmë apel sot dhe po kërkojmë që autorët e këtij krimi të nxirren para drejtësisë dhe kështu të paktën të lehtësojnë pikëllimin dhe dhimbjen e familjeve të viktimave," tha Ministri Jevtić.

Dy vjet më parë, Ministri Jevtic iu drejtua letra të gjitha institucioneve përkatëse në Kosovë me një kërkesë që hetimi për vrasjen e 14 korresve të rihapet përsëri dhe që kriminelët të çohen përfundimisht para drejtësisë. Askush, përveç Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, nuk iu përgjigj letrës së përmendur.

Në një sulm ndaj një grupi serbësh në një fushë në afërsi të fshatit Bujance afër Lipljanit, ndërsa korrnin grurë nga një pritë, u vranë katër anëtarë të familjes Janicijeviç - Slobodan, Mile, Momir dhe më i riu Novica, i cili ishte 17 vjeç, dhe Andrija Odalovic, vëllezërit Jovica dhe Radovan. Živić, Stanimir dhe Božidar Đekić, Sasa dhe Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić dhe Milovan Jovanović.

repan11b a

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502