Premte, 23 Tetor 2020 11:20

FURNIZIM ME GJËRA THEMELORE PËR DIMËR PËR 16 FAMILJE TË KTHYERA

FURNIZIM ME GJËRA THEMELORE PËR DIMËR PËR 16 FAMILJE TË KTHYERA

Prishtinë, 23 tetor 2020

Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit dorëzoi 1,568 kg ushqim dimëror dhe nevoja themelore për 16 familje të rrezikuara. Përfituesit e kësaj ndihme të konsiderueshme janë të kthyerit dhe personat e zhvendosur brenda vendit në zona të izoluara, të moshuarit, familjet e mëdha, të papunët dhe personat e rrezikuar nga shoqëria nga Fushë Kosova, Obiliqi,Graçanica, Klina, Novo Brdo dhe Ranilug. Në një kohë të një pandemie brutale të virusit korona që fatkeqësisht nuk ka fund në horizont, shumë të kthyer dhe persona te zhvendosur brenda vendit po përballen me probleme ekzistenciale.

Sanja nga Gjilani me burrin e saj Goranin i cili u zhvendos nga Doljak afër Vushtrrisë, mban katër fëmijë të vegjël me të ardhura nga punët sezonale të burrit të saj. Sanja thotë se falë kësaj ndihme, ata janë të lumtur për të mirëpritur dimrin. Gjyshja Milanka kohët e fundit u kthye e vetme në fshatin e saj afër Klinës me shpresën se dikush do ta ndihmonte atë të rindërtonte shtëpinë e saj të djegur dhe të shkatërruar. Ajo jeton në shtëpinë e braktisur të dikujt tjetër derisa të ndodhë kjo. Atje, thotë ajo, varrosi burrin e saj, djalin e saj të vrarë, ndërsa tjetri u rrëmbye, por dy djemtë e mbetur dhe familjet e tyre po e kanë të vështirë të jetojnë jashtë dhe duke pritur me padurim që ata të kthehen dhe të rindërtojnë pronën e braktisur. Kjo ndihmë ka arritur në tetë familje të mëdha rome të kthyera që janë duke u munduar per egzistence. Ka gjithnjë e më pak punë sezonale dhe kjo është arsyeja pse kjo ndihmë do të thotë jetë për ta, thonë ata. Ata kujtojnë se Ministri për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jevtić, gjithashtu ndihmoi në pagimin e borxheve të prapambetura dhe kështu parandaloi dëbimin e tyre në rrugë.

Që nga fillimi i vitit, Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit ka shpërndarë në mënyrë të pavarur dhe me partnerët e saj rreth 900 pako të ndihmave ushqimore dhe higjienike, nga të cilat kanë përfituar drejtpërdrejt më shumë se 3,500 anëtarë të familjeve të të kthyerve dhe anëtarë të komuniteteve jo-shumicë në Kosovë.

repan11b a

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502