Merkure, 24 Tetor 2018 11:30

Përfaqësuesit e Listës Serbe në një takim me Palmer: Të gjitha çështjet e pazgjidhura zgjidhin kompromisin

Përfaqësuesit e Listës Serbe, Presidenti Goran Rakic   dhe Zëvendës Presidentët Dalibor Jevtic dhe Igor Simiq, u takuan me Ndihmëssekretarin e Shtetit të Shteteve të Bashkuara për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike, Matthew Palmer.

Në një takim të mbajtur sot në Prishtinë, Goran Rakic, i cili është gjithashtu kryetari i Mitrovicës së Veriut, Dalibor Jevtic, Zëvendëskryeministri dhe Ministri për Komunitete dhe Kthim në Dorëheqje, dhe Igor Simić, MA në Kuvendin e Kosovës theksuan se paqja dhe stabiliteti në përgjithësi Qëllimi kryesor i rajonit është të jetë i vetëdijshëm se nuk është e lehtë për të arritur këtë qëllim, por duhet të punohet intensivisht. Përfaqësuesit serbë theksuan se Lista Serbe i jep mbështetje të plotë Presidentit të Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiç, që çështja e Kosovës të zgjidhet me një kompromis, sepse vetëm një zgjidhje e tillë mund të sigurojë një pozitë më të mirë të serbëve në këtë rajon sesa ajo është sot.

Z. Palmer i ka përcjellë pikëpamjet e Listës Serbe se çështjet kryesore në të cilat duhet të bëhen më shumë përpjekje për ta bërë popullin serb në Kosovë të jetojnë në kushte më të mira, krijimin e Komunitetit të Komunave Serbe dhe ekskluzivisht siç është rënë dakord në Bruksel, duke krijuar një mjedis më të sigurt për jetën për komunitetet pakicë serbe, zgjidhjen më efikase të problemit të uzurpimit të pronës, pozitën dhe mbrojtjen e Kishës Ortodokse Serbe, dhe krijimin e kushteve më të mira për kthimin e personave të zhvendosur dhe promovimin e ekonomisë.

U theksua gjithashtu se dialogu duhet të vazhdojë, sepse vetëm dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës dhe respektit thelbësor për nevojat e popullit serb në Kosovë mund të zgjidhë problemet e grumbulluara.

Iniciativat e fundit në Kuvendin e Kosovës, kur është fjala për transformimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës, është në kundërshtim me interesat e popullit serb në këtë rajon - thanën Jevtic, Rakic   dhe Simic.

Lista serbe dhe njerëzit që e përfaqësojnë atë duan një jetë më të mirë dhe paqësore për të gjithë popujt që jetojnë në Kosovë - "Ne duam që të gjithë popujt në këtë rajon të jetojnë më mirë se sot. Një gjë e tillë mund të arrihet vetëm me respekt të ndërsjellë dhe duke e bërë përpjekjet maksimale ", thanën Rakić, Jevtic dhe Simiç gjatë takimit sot.

Zëvendës Ndihmëssekretari i Shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike Matthew Palmer tha gjatë takimit se është e rëndësishme për serbët të marrin pjesë në procese që janë të rëndësishme për Kosovën dhe se vetëm duke marrë pjesë në vendimmarrje dhe qëndrime mund të mbrojnë interesat e tyre dhe të përmirësojnë pozicionin e tyre në shoqëri.

Përndryshe, para takimit me përfaqësuesit e serbëve në Kosovë, Palmer u takua me Presidentin serb Aleksandar Vuçiq në Beograd disa ditë më parë, ndërsa në Kosovë u takua me Presidentin e Kosovës Hashim Thaçi dhe Kryeministrin Ramush Haradinajn.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502