Merkure, 14 Nentor 2018 07:51

Jevtic dhe Strah: Dialogu për zgjidhjen e problemeve

Zëvendëskryeministri i Qeverisë së Kosovës dhe Ministri për Komunitete dhe Kthim në largim Dalibor Jevtic dhe Zëvendës Kancelari i Austrisë Heinz Kristian Strah u pajtuan sot në një takim të mbajtur në Vienë se të gjitha problemet që i ngarkojnë dy popujt në Kosovë, Serbe dhe Shqiptare duhet të zgjidhet vetëm dialogu.

"Nëse duam një paqe afatgjatë, duhet të flasim për të gjitha gjërat që na rëndojnë dhe për të zgjidhur problemet me nevojat e njëri-tjetrit. Për shkak të kushteve të ardhshme dhe më të mira të jetesës, është e nevojshme të bëjmë shumë më tepër në të gjitha planet në mënyrë që ne dhe gjeneratat e ardhshme të mund të jetojnë më mirë dhe pa kujdes se sa është sot ", tha ministri Jevtic.

Jevtic kërkoi mbështetje nga Austria në zgjidhjen e problemit, duke theksuar se është shumë e rëndësishme që marrëveshjet e arritura në Bruksel të zbatohen në mënyrën e rënë dakord.

"Ka shumë probleme dhe shumë kohë dhe përpjekje janë investuar në zgjidhjen e tyre, por pa rezultate të rëndësishme dhe ndërrime, duhet të ndalojë të mendojë se çdo gjë që është e mirë për serbët është automatikisht e keqe për shqiptarët dhe anasjelltas. të gatshëm për të, për paqen dhe stabilitetin, të humbasin dhe të fitojnë diçka përmes një dialogu, nuk ka asnjë kompromis që do të plotësojë vetëm një anë, atëherë nuk do të jetë dhe nuk do të jetë kompromis. Dialogu nuk ka alternativë, por një dialog që nënkupton respekti dhe zbatimi i një marrëveshjeje, jo dialogu thjesht forma Thelbi është më i rëndësishëm se forma, për mua jeta është më e rëndësishme se politika, dhe kjo është qasja për të cilën jam angazhuar, zbatimi praktik i politikës në shërbim të qytetarëve", tha Jevtic.

Ai vuri në dukje se ishte jetësore që populli serb në Kosovë të formonte Komunitetin e Komunave Serbe dhe tha se kjo ishte një temë që duhet diskutuar në çdo vend.

"Lista serbe bën shumë përpjekje për të përmirësuar kushtet e jetesës së popullit të Kosovës. Ne jemi të përkushtuar ndaj paqes dhe stabilitetit si prioritet i të gjithëve, sepse nuk ka rrugë tjetër për të arritur qëllimet tona. Ne jemi kundër konflikteve të ngrira dhe konflikte të çdo lloji ".

Zëvendës Kancelari i Austrisë Heinz Kristian Strah, u pajtua me ministrin për temat e lartpërmendura, ai tha se Austria, si mbajtëse e presidencës së BE, do të vazhdojë të këmbëngulë që dialogu të vazhdojë sepse është kakao dhe ai përsëriti " e vetmja mënyrë për të zgjidhur problemet. "

Përveç temave të sipërpërmendura, takimi i sotëm mes dy zyrtarëve u diskutua edhe në tema të tjera politike që janë të pranishme në Kosovë dhe z. Strah edhe njëherë theksoi simpatitë e veçanta dhe mbështetjen që ai personalisht ka për popullin serb.

Në fund të takimit, Jevtic ftoi z. Strah të vizitojë Kosovën në mënyrë që të njihet më mirë dhe të njihet me jetën dhe problemet e njerëzve të zakonshëm.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502