Marte, 26 Mars 2019 16:34

Jevtic dhe Berard: Dialogu, mënyra se si ta zgjidhim problemin

Se dialogu është mënyra thelbësore e zgjidhjes së problemeve në Kosovë, ishte përfundimi i takimit të sotëm të mbajtur në Prishtinë në mes Zëvendëskryeministrit dhe Ministrit për Komunitete dhe Kthim në largim Dalibor Jevtic dhe Zëvendës Shefi i Misionit për Ballkanin dhe Evropën e Ministria e Punëve të Jashtme të Francës Emanuel Berarda, i cili është përgjegjës për monitorimin e procesit të dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës dhe i cili është në Prishtinë për t'u takuar me zyrtarët përkatës në bisedimet me gjendjen aktuale në Kosovë.


"Ne jemi të vetëdijshëm për faktin se problemet që rëndojnë dy popujt në Kosovë sot nuk janë aspak të thjeshta, por kjo nuk do të thotë se zgjidhja e tyre nuk duhet të kërkohet në disa mënyra të tjera edhe nëse jo përmes dialogut. Sinqerisht mendoj se ne duhet t'i zgjidhim të gjitha problemet që kemi vetëm dhe ekskluzivisht me dialog në mënyrë që serbët dhe shqiptarët në Kosovë të jetojnë më mirë dhe që jeta e tyre të mos pengohet më tej ", tha Ministri Jevtic gjatë takimit.

Ai vuri në dukje se Kosova duhet të jetë një vend ku të gjitha popujt jo-shumicë do të kenë të njëjtat të drejta, sepse vetëm në këtë mënyrë ndërton një të ardhme më të mirë dhe vihet re se mungesa e besimit është një nga problemet themelore në të cilat zgjidhja duhet të punojë intensivisht.
 
Zyrtari francez, Emanuel Berard, pajtohet me këtë, duke shtuar se është shumë keq kur dialogu nuk ekziston dhe se kjo do të thotë se problemet në rritje po konsolidohen më tej, gjë që sigurisht duhet të shmanget.
 
Në takim, kishte edhe fjalë për kthimin. Ministri Jevtić i paraqiti z. Berardi të gjitha problemet që Ministria për Komunitete dhe Kthim ndeshet gjatë këtij procesi kompleks dhe jo shumë të lehtë, duke theksuar se një nga ato më të mëdha janë pronat e uzurpuara.

"Ne shpesh përpiqemi të sigurojmë që kthimet e njerëzve të zhvendosur në shtëpitë e tyre dhe pas kaq shumë vitesh janë më të mira, por rrethanat nuk vijnë në shpëtimin tonë, sepse unë jam i mendimit se jo vetëm Ministria për Komunitete dhe Kthim mund të punojë, kjo tashmë në një mënyrë serioze zgjidhja e këtij problemi duhet të përfshijë institucione të tjera, "tha Jevtic.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502