Marte, 02 Prill 2019 10:09

Takim me Komisionerin e Lartë të OSBE-së për Pakicat Kombëtare Lamberto Zannier dhe Ambasadorin e OSBE-së në Kosovë Iaan Brathu

Problemet me të cilat përballen popujt joshumicë në Kosovë, siç janë moszbatimi i vendimeve, problemi i pronave të uzurpuara, si dhe problemet e tjera që kanë të bëjnë me kthimin e personave të zhvendosur, përfaqësimin dhe punësimin e njerëzve jo shumicë në institucione, por edhe një ngërç në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës për shkak të futjes së taksës së importit të mallrave nga Serbia qendrore dhe Bosnja dhe Hercegovina ishin temat kryesore gjatë takimit të Zëvendëskryeministrit dhe Ministrit për Komunitete dhe Kthim në dorëheqj  e Dalibor Jevtic me Komisionerin e Lartë për Minoritetet Kombëtare të OSBE-së, z. Lamberto Zannier dhe Ambasadorin e OSBE-së në Kosovë Iaan Braathu.
 
Në takimin e mbajtur në Prishtinë, u theksua gjithashtu se njohja dhe mësimi i gjuhës është një nga gjërat kryesore për një komunikim më të mirë midis popujve, por edhe për bashkëpunimin në të gjitha fushat e shoqërisë.
 
"Ne duhet të japim një shans për të ndryshuar situatën aktuale. Qëllimi dhe interesi ynë është paqja dhe ne duhet të punojmë së bashku për këtë qëllim. Shpresoj që do të ketë përparim pozitiv në zgjidhjen e çështjeve kyçe në periudhën e ardhshme dhe unë sinqerisht mendoj se dialogu do të jepet një shans, "tha ministri Jevtic në një takim me zyrtarët e OSBE.
 
Sa i përket kthimit të personave të zhvendosur, Ministri vuri në dukje se në disa komuna në Kosovë, të kthyerit nuk mund të vizitojnë as pronat, shtëpitë e tyre. Gjithashtu, në të gjithë këtë proces, ekziston një problem i madh i pasurisë së uzurpuar, tha ministri, duke theksuar se nëse ky problem nuk merret seriozisht në konsideratë, nuk do të kemi ndonjë lëvizje serioze sa i përket kthimit.
 
"Nuk janë të mjaftueshme fjalët që kemi dëgjuar për dy dekada, por kemi nevojë për mekanizma që do t'i bëjnë institucionet të bëjnë punën e tyre kur bëhet fjalë për të drejtat e njeriut në Kosovë. Mendoj se raporti i fundit i Departamentit të Shtetit e ka bërë shumë të qartë për Tani çështja është kur dhe si institucionet në Kosovë do të fillojnë t'i zgjidhin ato, "vuri në dukje Jevtic.
 
Z. Lamberto Zannier u pajtua se ka probleme dhe se ato duhet të zgjidhen përmes dialogut në të gjitha nivelet ndërmjet dy kombeve të Kosovës. Ai theksoi se do të theksonte problemet që serbët në Kosovë kanë në takimet që do të ketë me zyrtarë të tjerë dhe tha se ai mendon se nevojitet pjesëmarrje më e madhe e kombeve jo-shumicë në institucionet në Kosovë.
 
Para takimit me ministrin Jevtic, Zannier pati takime me zyrtarë të tjerë të lartë në Kosovë.

logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502