Ministria për komunitete dhe kthim :: MKK-MZP-MCR - Artikuj të filtruar nga data: Merkure, 27 Maj 2020

NJOFTIM: Dënimi i sulmeve ndaj të kthyerve në Istog dhe Klinë


Prishtinë, 27 maj 2020

Të kthyerit në Istog dhe Klinë ishin përsëri shënjestra e sulmuesve mbrëmë dhe sot. Shtëpia e të kthyerit Žarko Zarić në Ljubožda afër Istok, i cili u kthye kolektivisht me 12 familje të tjera në vitin 2017, u godit me gurë mbrëmjen e kaluar rreth mesnatës, ndërsa i kthyeri 86-vjeçar Miodrag Stashiq u plagos këtë mëngjes në Drenovac afër Klinës. Një fqinj shqiptar e sulmoi atë në pronën në posedim të tij dhe i shkaktoi plagë në kokë. Të dy rastet u raportuan menjëherë në Policinë e Kosovës, e cila kreu një hetim shumë shpejt.

Gjatë ditës, zyrtarë të Ministrisë së Komuniteteve dhe Kthimit vizituan të kthyerit në Ljubozda dhe Drenovac, të cilët ishin mërzitur dukshëm dhe u thanë atyre se sulmi i vazhdueshëm ndaj tyre ishte një qëllim i qartë për të lënë përsëri pronat e tyre.
Nuk është e thjeshtë të jetosh në frikë dhe pasiguri të vazhdueshme, por "një gur nuk do të na frikësojë, e as nuk do të na trondit në mënyrë që të qëndrojmë në tokën tonë", thanë të kthyerit nga Istogu, ndërsa të kthyerit nga Klina thonë se siguria është problemi i tyre kryesor dhe për këtë arsye ata mund të kultivojnë tokën e tyre nga e cila jetojnë. Plaku i rrahur Miodrag nga Drenovac afër Istogut zotëron 10 hektarë tokë në këtë fshat. Ai u dha 3 hektarë tokë fqinjëve të tij shqiptarë për shfrytezim falas, në mënyrë që familja e tij të mund të kultivonte pronën e mbetur pa pengesa. Kjo është e pamundur, thotë ai, për shkak të barinjve nga Shqipëria që na sulmojnë fizikisht, heqingardhet nga pronat tona, djegintraktorët dhe bëjmë dëme të tjera në pronën tonë.

Lidhur me sulmet e fundit, Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic thekson se situata e sigurisë në Kosovë është përkeqësuar dukshëm dhe se procesi i kthimit është hedhur në dyshim seriozisht për shkak të sulmeve të vazhdueshme ndaj të kthyerve dhe pronave të tyre.

"Isshtë tronditëse të mësosh se pas kërcënimit me vdekje të djeshme për të kthyerin në afërsi të Klinës, sulmet ndaj të kthyerve serbë në Istogdhe Klinë vazhduan. Reagimi efikas i policisë dhe kapja e të dyshuarve për kërcënimet me vdekje të djeshme ndaj të kthyerit nga Klina janë të lavdërueshme, por frika dhe paqartësia e pranishme në komunitetin serb këto ditë mund të zhduket vetëm nëse të gjithë autorët janë gjetur dhe ndëshkuar në përputhje me ligjin. Ne insistojmë në atë sepse është detyrë njerëzore dhe morale e institucioneve kompetente për të mbrojtur të kthyerit si një kategori më e prekshme e popullatës ".
Prania e zyrtarëve nga Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit në komunitetet e kthyera është e përditshme, kështu që ne duam t'i inkurajojmë këta njerëz që të qëndrojnë aty ku u kthyen pas një seri incidentesh dhe t'i njoftojmë ata që ne jemi të përkushtuar të jetojmë në kushte të njerëzve të denjë.

Incidenti i 21-të ndodhi në Kosovë brenda katër muajve. Synimi ishin të kthyerit serbë, por edhe ata që nuk ishin zhvendosur kurrë nga Kosova.

 

repan11b a

Publikuar në Vesti
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502