Ministria për komunitete dhe kthim :: MKK-MZP-MCR - Artikuj të filtruar nga data: Enjte, 28 Maj 2020

NJOFTIM: Ministri Jevtić me komandantin e KFOR-it


 

Prishtinë, 28 maj 2020

Situata e sigurisë në Kosovë dhe në zonat e kthimit ishte tema e një takimi midis Ministrit Dalibor Jevtic dhe komandantit të Forcës së Kosovës të udhëhequr nga NATO (KFOR), Gjeneral Major Michele Risi.
 
Ministri për Komunitete dhe Kthim Jevtic shprehu shqetësimin për situatën e sigurisë në vendet e kthimit pas disa shkeljeve ndaj serbëve dhe pronave të tyre, duke deklaruar se nevojitet përfshirje më e madhe e të gjitha institucioneve përkatëse për të zgjidhur çështjet e sigurisë në Kosovë dhe për të ndërtuar besimin e komunitetit serb.
 
Në fund të takimit, Komandanti i KFOR-it riafirmoi angazhimin e KFOR-it për të kontribuar në një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe liri të lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë, në përputhje me mandatin e KFOR-it nën Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.
 
Ministri Jevtic dhe Gjeneral Major Risi do të vazhdojnë bashkëpunimin e tyre.  Në përputhje me mandatin e tij të KB, KFOR do të vazhdojë të punojë me të gjitha institucionet, veçanërisht Policinë e Kosovës, për të mbrojtur pronën dhe jetën dhe të sigurojë një mjedis të sigurt për të gjithë.

 

repan11b a

Publikuar në Vesti

Ndërtimi i tetë shtëpive për të kthyerit ka filluar në Novobërdë
 

Prishtinë, 28 maj 2020

Në komunën e Novobërdës, filloi sot ndërtimi i tetë shtëpive familjare për të kthyerit.  Ndërtimi i shtëpive prej 55, 62 dhe 95 metra katrorë për familjet e kthyera është realizuar në kuadër të programit "Kthimi dhe Ri-integrimi (EU-RRK) faza 5", i financuar nga Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë, e bashkëfinancuar nga Ministria për Komunitete dhe Kthim, dhe zbatohet nga Organizata Ndërkombëtare  për Migracionin (IOM).
 
Familjet, shtëpitë e të cilave po ndërtohen, tregojnë se kjo është një ditë e shkëlqyer për ta, sepse ëndrra e tyre për t'u kthyer dhe jetuar në Kosovë po bëhet realitet.
 
Zëvendës Ministrja për Komunitete dhe Kthim, Alma Dushi Kabashi dhe Kryetari i Komunës së Novobërdës, Svetislav Ivanović, morën pjesë në ceremoninë e hedhjes së gurthemelit për tetë shtëpi për të kthyerit.  Familjet e të kthyerve nuk e fshehin kënaqësinë dhe mirënjohjen e tyre për ministrinë përkatëse dhe ministrin Dalibor Jevtić për mundësinë e kthimit të të zhvendosurve në shtëpitë e tyre.
 
"Unë jam i kënaqur që njerëzit ndjehen të lirë dhe duan të kthehen, dhe misioni i ministrisë është ta arrijë atë," theksoi zv.ministrja Alma Dushi Kabashi gjatë fjalimit të saj.
 
Kryetari i Komunës së Novobërdës, Svetislav Ivanović, shprehu mirënjohjen e tij për Bashkimin Evropian, Ministrinë për Komunitete dhe Kthim, Ministrin Dalibor Jevtić dhe Zëvendësministren Alma Dushi Kabashi për ndëgjimin që patën për të gjithë qytetarët dhe për plotësimin e nevojave të tyre.
 
"Unë ju përgëzoj për fillimin e punës për ndërtimin e shtëpive.  Ju do të gjeni paqe dhe prosperitet në to.  Ministria dhe komuna që unë drejtoj kanë një bashkëpunim të shkëlqyeshëm.  "Projektet e përbashkëta janë çelësi për mbijetesën e njerëzve në këtë zonë," përfundoi Ivanoviç
 
Shtëpi për familjet e kthyera në komunën e Novobërdë do të ndërtohen në fshatrat Manishince, Bushince, Kusce e Epërme, Jasenovik dhe Carevce.  Projekti "Faza 5 e Kthimit dhe Ri-integrimit (EU-RRK)" është duke u realizuar në 12 komuna në Kosovë: Gracanica, Fushë Kosova, Gjakova, Novobërdë, Obiliq, Rahovec, Prizren, Pejë, Istog, Kamenicë, Klinë dhe Shtërpcë. Në fund të marsit të këtij viti, në sesionin elektronik të Komitetit Drejtues të Projektit, u miratua ndërtimi i 62 shtëpive.

 

repan11b a

Publikuar në Vesti

NJOFTIM: Ministri Jevtić me Ambasadorin e OSBE-së


Prishtinë, 28 maj 2020

Incidentet e fundit në të cilat ishin shënjestruar të kthyerit serb ishin tema kryesore e një takimi midis Ministrit për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jevtic dhe Ambasadorit të OSBE-së në Kosovë, Jan Brathuu.

Gjatë takimit midis dy zyrtarëve, u konkludua se përfshirja më e madhe e të gjitha institucioneve në Kosovë është e nevojshme për zgjidhjen e incidenteve të sigurisë që kanë prekur komunitetin serb dhe komunitetet e kthyera muajt e fundit. Misioni i OSBE-së në Kosovë me keqardhje është duke përcjellur çdo gjë që po ndodh dhe shqetësohet për sulmet e shpeshta ndaj serbëve dhe pronave të tyre në Kosovë. Ambasadori Brathuu theksoi se misioni i OSBE-së kishte rritur praninë e tij në vendet ku ndodhnin incidente të sigurisë me të kthyerit serb, dhe se tashmë ishin ndërmarrë aktivitete në nivelin lokal, rajonal dhe qendror, me qëllim adresimin institucional të problemeve të tilla.

Gjatë takimit, Ministri Jevtić falënderoi Ambasadorin dhe Misionin e OSBE-së në Kosovë për reagimin e duhur dhe dënimin e të gjitha incidenteve që prekin komunitetet jo-shumicë dhe pronën e tyre.

"Ne kemi shembuj që kur përfaqësuesit e organizatave ndërkombëtare flasin më shumë për problemet e komuniteteve jo-shumicë në Kosovë dhe kur ka një angazhim më të madh, ndodhin ndryshime pozitive. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme që të gjithë ne të jemi më aktivë në mbrojtjen e të drejtave të komuniteteve dhe zbatimin e ligjit ”, tha Ministri.

Të gjitha komunitetet, përfshirë komunitetet jo-shumicë, duhet të kenë të drejta të barabarta dhe të gëzojnë mbrojtje të barabartë në Kosovë, dhe në lidhje me këtë, nevojitet angazhim më i madh i individëve dhe institucioneve në Kosovë, u përmbyll në takimin e sotëm. Në fund të takimit, u ra dakord të iniciohen disa nisma dhe veprime konkrete të përbashkëta të të gjitha institucioneve për të mbrojtur pronën dhe jetën e të kthyerve.

 

repan11b a

Publikuar në Vesti
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502