Ministria për komunitete dhe kthim :: MKK-MZP-MCR - Artikuj të filtruar nga data: Enjte, 03 Shtator 2020

Përfundoi ndërtimi i 49 shtëpive për të kthyerit dhe PZHBV-të


Prishtinë, 2 shtator 2020

Megjithëse pandemia e virusit Korona ndikoi negativisht në proceset e rregullta shoqërore, i ngadalësoi ato ose madje i aftësoi plotësisht, Ministria për Komunitete dhe Kthim, me mbështetjen e partnerëve të saj nga Bashkimi Evropian, vazhdoi të ndërtonte shtëpi të reja për të kthyerit dhe personat e zhvendosur brenda vendit.

Nga ndërtimi i planifikuar i 62 shtëpive këtë vit dhe 10 të miratuara vitin e kaluar, nga fillimi i vitit e deri më tani, është bërë pranimi teknik për 49 shtëpi, nga të cilat përfitojnë drejtpërdrejt 255 anëtarë nga komunitete të ndryshme jo-shumicë. Në fshatin Novake afër Prizrenit dje, Zëvendës Ministri për Komunitete dhe Kthim, z. Enis Sulejmanović, së bashku me përfaqësuesit e vetëqeverisjes lokale, morën pjesë në pritjen teknike për 4 shtëpi të reja dhe një shtëpi në fshatin Bogoševce, ndërsa sot në komunën e Graçanicës, u mbajt një pritje teknike për 6 shtëpi.

"Duke ndërtuar shtëpi të reja, Ministria për Komunitete dhe Kthim me partnerët e saj nga Bashkimi Evropian përpiqet të sigurojë kushte normale të jetesës për të gjithë ata që kthehen në Kosovë, ata që planifikojnë të kthehen dhe ata që kanë një vullnet të fortë për të jetuar në Kosovë dhe nuk kanë kushte të mira. për jetën ", tha Zëvendës Ministri për Komunitete dhe Kthim gjatë ceremonisë së dorëzimit të shtëpive të reja.

Klientët e kënaqur nuk e fshehën kënaqësinë dhe mirënjohjen e tyre pas pranimit teknik të shtëpive. Ata thonë se shtëpia e re, pas 20 vitesh pasiguri dhe dëshpërimi, përfaqëson një dritë shprese për një të nesërme më të mirë për ta dhe familjet e tyre dhe ata shtojnë se, gjatë gjithë këtyre viteve, ata nuk kanë qenë në gjendje të sigurojnë një shtëpi të re nga të ardhurat e tyre. Mobilimi i plotë i shtëpive dhe stimujt për fuqizimin ekonomik janë diçka që marrin edhe pronarët e shtëpive.

Këto shtëpi janë ndërtuar si pjesë e fazës së pestë të programit "Kthimi dhe Ri-integrimi në Kosovë (EU RRC-5)", financuar nga Zyra e Bashkimit Evropian, bashkë-financuar nga Ministria për Komunitete dhe Kthim, dhe zbatuar nga Organizata Ndërkombëtare partnere për Migracionin (IOM). Në periudhën vijuese, brenda të njëjtit projekt, është planifikuar ndërtimi i shtëpive të reja për të kthyerit dhe personat e zhvendosur brenda në komunat e Pejës, Klinës, Istokut, Obiliqit, Fushë Kosovës, Graçanicës, Novobërdës, Kamenicës, Shtërpcës, Prizrenit, Rahovecit dhe Gjakovës.

 

repan11b a

Publikuar në Vesti
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502