Ministria për komunitete dhe kthim :: MKK-MZP-MCR - Artikuj të filtruar nga data: Enjte, 21 Janar 2021

Kthimi dhe forcimi ekonomik një përparësi kryesore në 2021

Prishtinë, 20 janar 2021
Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit, në bashkëpunim me Zyrën e Bashkimit Evropian në Kosovë, në partneritet me Organizatën Ndërkombëtare për Migracionin (IOM), po zbaton fazën e katërt të "Programit të Stabilizimit të Komunitetit (EU CSP-4)". Faza e katërt e Programit filloi me një vonesë në fund të vitit 2020 për shkak të pandemisë së virusit koronavirus, por përkundër kësaj, 22 fonde individuale stimuluese janë alokuar me sukses deri më tani në formën e pajisjeve dhe mjeteve për fillimin ose zgjerimin e aktiviteteve ekzistuese në Mamusha, Ferizaj, Gjilan, Stimlje. Klina, Fushë Kosova, Gjakova, Peja, Mitrovica, Vushtrria dhe Prizreni. Brenda të njëjtit program, dy projekte për komunitetet u implementuan me sukses, përkatësisht: "Kabineti për Informatikë" në komunën e Mitrovicës Jugore dhe "Ndriçimi rrugor në fshatin Vojinovce" në komunën e Stimlje.

"Pajisjet e vullkanizimit, mjetet e ndërtimit, instrumentet dentare, pajisjet e pikturimit, pajisjet elektrike, pajisjet për pastrimin e dhomave dhe larjen e qilimave, pajisjet për regjistrimin dhe riprodhimin e videos janë vetëm disa nga aktivitetet që ne mbështetëm në këtë shpërndarje me Zyrën e BE-së. Përmirësimi i kushteve të jetesës dhe krijimi i vendeve të reja të punës për të rinjtë në kohë të një situate jashtëzakonisht të keqe ekonomike të shkaktuar nga pandemia është thelbësore për të parandaluar trendin e të rinjve që largohen nga Kosova. "Partneri ynë kryesor strategjik në krijimin e mundësive të reja ekonomike në 2021 është Zyra e BE në Kosovë," tha Ministri për Komunitete dhe Kthim Dalibor Jevtic.

494 individë nga të gjitha komunitetet përfituan drejtpërdrejt nga 22 projekte individuale, ndërsa Kabineti i ri i Informatikës ishte pajisur për 300 studentë nga komuniteti Ashkali, dhe rreth 170 anëtarë të shqiptarëve dhe komuniteteve të tjera do të përfitojnë drejtpërdrejt nga ndriçimi i ri rrugor.

Gjatë vitit 2021, Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit dhe Zyrat e BE-së në Kosovë planifikojnë të mbështesin 66 projekte të tjera individuale dhe 15 komunitare në Kosovë përmes organizatës partnere të IOM, brenda Programit të Stabilizimit të Komunitetit.

repan11b a

Publikuar në Vesti
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502