Ministria për komunitete dhe kthim :: MKK-MZP-MCR - Artikuj të filtruar nga data: Enjte, 20 Qershor 2019

"Dita Botërore e Refugjatëve nuk duhet dhe nuk duhet të jetë e vetmja ditë kur kujtojmë të gjitha dhimbjet dhe vuajtjet që njerëzit që kanë ndaj vullnetit të tyre kanë lënë gjithçka që kishin fituar për vite të tëra.

Kjo nuk duhet të jetë dita e vetme e kujtimit të atyre që kanë lënë shtëpitë e tyre, vendet e tyre, qytetet, fshatrat ... nuk duhet të ketë asnjë kujtesë për të gjitha ato probleme që kanë, dhe ata kanë shumë prej tyre. Obligimi i të gjithë shoqërisë është se ne duhet t'i kujtojmë ata çdo ditë , që ne duhet t'i ndihmojmë ata që të jenë më të lehtë dhe më të bukur se çdo ditë, çdo ditë po punojmë në krijimin e kushteve më të mira për jetën e tyre ", tha zëvendëskryeministri dhe ministri për komunitete dhe kthehej në dorëheqjen Dalibor Jevtic me rastin e duke shënuar 20 qershorin, Ditën Botërore të Refugjatëve.

Ai vuri në dukje se ende ka një numër të madh njerëzish që jo me dëshirë kanë dalur jashtë shtëpive të tyre dhe se procesi i kthimit zhvillohet shumë ngadalë dhe se njerëzit që jetojnë në qendrat e shpëtimit dhe strehim të përkohshëm, të cilat janë kryesisht të padenjë për jeta e njeriut të zakonshëm, nuk keni kohë për të pritur.

"Për ata, ditët më të mira duhet të vijnë sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse 20 vjet është një periudhë shumë e gjatë e pritjes. Për disa prej tyre ata janë kaq të gjatë sa kanë humbur shpresën se kthimi në pronat e tyre mund të ndodhë".

Jevtic shprehu shqetësimin se familjet e kthyera shpesh sulmuan dhe se këto sulme vetëm çojnë në riemigrimin e tyre.

"Probleme të tilla dërgojnë një mesazh të keq për ata që vendosin për kthimin e ... dhe jo vetëm që, prona e uzurpuar, situata e keqe ekonomike në komunitetet e të kthyerve, dëshira për të vizituar shenjtëroret e tyre nga të zhvendosurit është akoma e pranuar sot. E gjithë kjo na sjell përsëri disa hapa prapa në qëllimin që po përpiqemi ta kuptojmë ".

Ai u tha atyre se përderisa ai ishte Ministër i Komuniteteve dhe Kthimit, ai nuk do të heqë dorë nga qëllimi i kujtdo që dëshiron ta kthejë këtë dhe ta lejojë atë, sepse është e vetmja zgjidhje e pranueshme dhe u ka ftuar kolegëve të tjerë që të ndihmojnë në këtë.

"Do të investojmë të gjitha përpjekjet tona për t'ju siguruar një kthim, sepse e drejta për t'u kthyer dhe jeta e lirë është e drejta themelore e të gjithëve dhe ne do të luftojmë për të. Ju lutemi mos e shisni pronën dhe do të jeni këmbëngulës për t'u kthyer, sepse ne do të kemi sukses vetëm atehere kur ajo qe ne menyre te paskrupullt ju eshte uzurpuar, ju eshte vjedhur, eshte përsëri​ e juaja". Përfundoi ministri Jevtic.

Publikuar në Vesti
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502