Ministria për komunitete dhe kthim :: MKK-MZP-MCR - Artikuj të filtruar nga data: Merkure, 30 Shtator 2020

RRETH RËNIMIT TË SHKOLLËS SË BASHKU ME BANORËT E FSHATIT DRAJQIQ AFËR PRIZRENIT

Prishtinë, 30 shtator 2020


Në një përpjekje për të gjetur një zgjidhje kompromisi rreth shkollës fillore në fshatin Drajqiq në komunën e Prizrenit, e cila u ndërtua në vitin 1904 dhe kërcënohet me rrënim të plotë, zyrtarë nga Ministria per Komunitete dhe Kthim filluan një takim me përfaqësuesit e Boshnjakët dhe serbët nga ky fshat. Kjo ishte një mundësi ideale për të dëgjuar pikëpamje kontradiktore në lidhje me ndërtimin e një shkolle të re për fëmijët boshnjakë në vendin e shkollës së vjetër. Takimi u ndoq nga Zëvendës Ministri për Komunitete dhe Kthim Enis Sulejmanovic me këshilltarët politikë të Ministrit, përfaqësuesi i zgjedhur i boshnjakëve në Kuvendin e Kosovës, Duda Balje, drejtoresha e shkollës fillore "Mushnikova" në gjuhën shqipe nga fshati fqinj Mushnikovo, Sedat Bajrami, përfaqësues të OSBE-së dhe pesëmbëdhjetë banorë të këtij fshati.

Boshnjakët e këtij fshati të largët dhe të paarritshëm të famullisë Sredacka në Malin e Sharrit theksuan se fëmijëve të tyre u është dashur të ndjekin shkollën për vite me radhë në fshatin e largët të Mushnikovos, ku mësimet mbahen vetëm në gjuhën shqipe dhe se kjo është arsyeja e nismës për të prishur shkollën e vjetër. Ata thonë se Toma Tomiq, një mësues në pension nga ky fshat, e kundërshton ashpër këtë dhe thekson se ai është fajtori i vetëm për moszgjidhjen e këtij problemi për vite me radhë. Komuna e Prizrenit, nga rruga, siguroi fonde për transportin e studentëve, por në kushtet e dimrit nuk është e mundur, prandaj ndodh që fëmijët të humbin shkollën për ditë dhe javë.

Përfaqësuesit e Ministrisë përsëritën qëndrimin e njohur të Ministrit Jevtiq se shkolla është një objekt me rëndësi të madhe për komunitetin serb dhe se duhet të ruhet, por kjo nuk do të thotë që Ministri dhe Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit të kundërshtojnë ndërtimi i një shkolle të re për boshnjakët në këtë fshat. , ne te kunderten.

Një delegacion i vogël i përfaqësuesve boshnjakë, përmes zyrtarëve nga ministria, gjithashtu vizitoi mësuesin Tom, i cili tha se ai ia kishte kushtuar tërë jetën e tij të punës fëmijëve të tij dhe arsimimit të tyre në këtë dhe fshatrat fqinjë. Një mësues në pension shprehu keqardhje të sinqertë për fëmijët nga komuniteti boshnjak që u detyruan të ndiqnin mësimet në një shkollë milje larg. Ai përsëriti se ai nuk ishte fajtor për këtë, por individë dashakeqë që hoqën çatinë e shkollës me iniciativën e tyre, pa pëlqimin e serbëve, përsëri në 2013, prandaj është në një gjendje kaq të keqe sot dhe studentët nuk mund ta përdorë atë. Pjesëmarrësve u prezantuan gjithashtu dokumente autentike që dëshmojnë për amanetin e Mladen Jevtiq i cili "u dha një kopsht fshatarëve të tij serbë" për ndërtimin e shkollës, në lidhje me kontributet vullnetare të serbëve që ndërtuan shkollën dhe shpalljen e ortodoksëve Kisha dhe shkolla në afërsi të saj të menjëhershme. dhe nën mbrojtjen e shtetit që nga viti 1958.

Takimet diskutuan gjithashtu mundësitë alternative për zgjidhjen e këtij problemi të kahershëm. Ministri Jevtić dhe bashkëpunëtorët e tij do të angazhohen për të gjetur një zgjidhje kompromisi që nuk do të ishte në kundërshtim me interesat e asnjë komuniteti në këtë fshat.

repan11b a

Publikuar në Vesti
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502