Ministria për komunitete dhe kthim :: MKK-MZP-MCR - Artikuj të filtruar nga data: Hene, 23 Nentor 2020

Përfaqësuesit e ministrisë vizituan familjet e Pavijonit “E” në Prishtinë të cilët kërcënohen me dëbim

Prishtinë, 23 nëntor 2020

“Unë nuk kam ku të shkoj nga këtu. Ne jetojmë këtu që nga viti 1973 në apartamente që na janë siguruar nga Qendra Studentore e Universitetit të Prishtinës dhe Komuna e Prishtinës për përdorim të përhershëm, siç dëshmohet nga ky dokumentacion. Kjo është arsyeja pse unë dhe fqinjët e mi nuk do të largohemi nga banesat tona pa një zgjidhje të përhershme për ne ”, thotë 87-vjeçarja Leposava Stojanović, një banore e Pavijonit“ E ”, I cili ndodhet përtej Bibliotekës në Prishtinë, ku sipas planit urbanistik qyteti duhet të ndërtohet një parking i madh dhe hapsira të biznesit.

Vremešna Leposava jeton këtu në kushte shumë të këqija me 14 familje të tjera fqinje, përfshirë edhe shqiptarë, dhe së bashku, siç thotë, përfaqësojnë një familje harmonike. Fqinji I saj Sami Kika, kryetar I qiramarrësve, thotë se Leposava është motra dhe nëna e tij dhe ai I lutet Ministrisë për Komunitete dhe Kthim dhe Ministrit Dalibor Jevtic që të avokojnë personalisht për zgjidhjen e problemit të tyre sepse ata tashmë janë të kërcënuar me dëbim të detyruar më 1 Dhjetor.

Sot, bashkëpunëtorët e Ministrit Jevtić informuan banorët e shqetësuar të këtij pavijoni se ministria, në përputhje me mandatin e saj, do të shqyrtojë të gjitha mundësitë e gjetjes së zgjidhjes më të favorshme për të gjithë, dhe në atë kuptim ata presin mbështetjen e autoriteteve të qytetit.

“Ne tashmë jemi në kontakt me kryetarin e Prishtinës, Shpend Ahmeti, me të cilin po diskutojmë zgjidhjet më të mira për këtë problem dhe shpresojmë që në fund të gjithë të dalim nga kjo situatë e pasigurt disi e kënaqur,” u thanë bashkëpunëtorëve të Ministrit Jevtic banorëve të kërcënuar me dëbim.

Në ditët në vijim, përfaqësuesit e Ministrisë për Komunitete dhe Kthim do të angazhohen intensivisht në ofrimin e të gjithë mbështetjes dhe ndihmës së nevojshme për banorët e pavijonit të përmendur, në afërsi të të cilit punimet për pastrimin e terrenit tashmë kanë filluar.

Publikuar në Vesti

Katër familje rome në Graçanicë së shpejti do të marrin një çati mbi kokat e tyre

20 nëntor 2020.

Ministria për Komunitete dhe Kthim do të ndërtojë dy shtëpi dykatëshe për katër familje rome në Graçanicë të cilët u kthyen në Kosovë në vitin 2017 nga Maqedonia veriore. Komuna e Graçanicës ka lëshuar lejet e nevojshme të ndërtimit, kështu që ndërtimi i së njëjtës pritet së shpejti, thotë zyrtari i informacionit nga ministria përkatëse, Uros Staletovic.

Pas 18 vitesh zhvendosje në vendbanimin e Shkupit në Suto Orizari, Zijadin Kryeziu vendosi të kthehej në Kosovë me familjen e tij. Familja prej tetë anëtarësh ka jetuar në një shtëpi me qira në një lagje rome në Graçanicë që nga viti 2017. Meqenëse ata janë pa të ardhura, akomodimi dhe shërbimet për këtë familje paguhen nga Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit.

"Eshte vështirë të jetosh, askush prej nesh nuk ka një punë, po të mos ishte Ministria të na ndihmonte, nuk e di se si do të jetonim", thotë Zijadini.

Ai thotë se i është dashur të ndryshojë akomodimin disa herë deri më tani dhe se familja e tij do të ishte në rrugë sot nëse Ministria për Komunitete dhe Kthim nuk do të paguante rregullisht faturat e tyre për qiranë dhe shërbimet komunale.

"Ministria na ndihmoi shumë, ata po na paguajnë një qira prej 100 eurosh për këtë shtëpi ku jemi tani për tre vjet. Përveç kësaj, ata na paguajnë për energji elektrike, sepse nuk kemi ku të paguajmë për të. madje kemi sigurim shëndetësor ose shoqëror dhe sa herë që shkojmë te mjeku, duhet të paguajmë gjithçka", thotë Krujeziu, i cili ndan shtëpinë me djalin e tij më të madh, nusen dhe katër fëmijët e tyre.

Nermina Selihit gjithashtu i pëlqen shtëpia e re, ajo është 12 vjeç, është në klasën e gjashtë dhe thotë se më në fund do të ketë dhomën e saj të cilën është e gatshme ta ndajë me dy motrat e saj më të vogla, ndërsa dy vëllezërit më të vegjël do të kenë këndin e tyre.

Almir Salihi u kthye nga Maqedonia në nëntor 2017 dhe, siç thotë ai, paraqiti një kërkesë në Ministrinë për Komunitete dhe Kthim

"Faleminderit Zotit, por edhe Ministrisë dhe komunës së Graçanicës, ne kemi pritur që shtëpia jonë të ndërtohet. Ne nuk kemi të ardhura, Ministria paguan qiranë dhe shërbimet tona. Kjo është shtëpia e dikujt tjetër, dhe pronari nuk është atje" , Salihi shpjegon situatën e tij.

Kjo familje ka 14 anëtarë.

"Faleminderit Ministrisë qe i ka kuptuar vuajtjet tona dhe na ka ndihmuar, sepse kush do të paguajë qiranë, energjinë elektrike, ujin tuaj sot", thotë ai.

Fatima Kurzoli nuk i mbajti dot lotët kur zyrtarë nga Ministria për Komunitete dhe Kthim i thanë asaj se Komuna e Graçanicës kishte miratuar një leje ndërtimi dhe se së shpejti ajo do të merrte një shtëpi.

"Unë jam duke qarë nga lumturia, nuk besoja se kjo eshte e vertete, faleminderit të gjithëve, si Ministrise, ashtu edhe komunes dhe UNHCR-it." 

Dy shtëpi dykatëshe do të ndërtohen për katër familje rome nga Graçanica, e cila vlerësohet të jetë e mjaftueshme për nevojat e tyre.

Ministria për Komunitete dhe Kthim ka marrë një vendim për t'u kujdesur përgjithmonë për familjet e Romëve, Egjiptianëve dhe Ashkalive, të cilët u kthyen në Kosovë në vitin 2017 nga Maqedonia Veriore dhe Mali i Zi, thotë zyrtari për informim i kësaj ministrie, Uros Staletovic.

"Katër familje rome do të marrin shtëpi përmes projektit RRK - 5." Shtëpitë e tyre do të jenë të pajisura plotësisht dhe do t'ju ndahen fonde për fuqizimin e tyre ekonomik", tha Staletović.

Në vitin 2017, 51 familje të Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptianëve u kthyen në Kosovë, dhe Ministria për Komunitete dhe Kthim do të sigurohet që ata të kujdesen përherë.

Projekti EU RRK-5 po implementohet nga Ministria për Komunitete dhe Kthim së bashku me Zyrën e Bashkimit Evropian në Kosovë në bashkëpunim me qeveritë lokale.

Publikuar në Vesti
logo kosovo 
Qeveria e Kosovës
________________
Ministria për komunitete dhe kthim
 

Sheshi Nëna Terezë
Fushë Kosovë
038/200 16 502