петак, 23 октобар 2020 11:12

ЗИМНИЦА И ОСНОВНЕ ЖИВОТНЕ НАМЕРНИЦЕ ЗА 16 ПОВРАТНИЧКИХ ПОРОДИЦА

ЗИМНИЦА И ОСНОВНЕ ЖИВОТНЕ НАМЕРНИЦЕ ЗА 16 ПОВРАТНИЧКИХ ПОРОДИЦА

Приштина, 23. октобар 2020.године

Министарство за заједнице и повратак је у 16 угрожених породица уручило 1.568 кг зимнице и основних животних намерница. Корисници ове значајне помоћи су повратници и интерно расељена лица у изолованим срединама, старије особе, многочлане породице, незапослени и социјално угрожена лица из Косова Поља, Обилића, Грачанице, Клине, Новог Брда и Ранилуга. У времену сурове пандемије корона вируса којој се нажалост не назире крај, многи повратници и интерно расељена лица се суочавају са егзистенцијалним проблемима.

Сања из Гњилана са супругом Гораном који је избегао из Дољака код Вучитрна издржава четворо мале деце са примањима од сезонских послова свог мужа. Сања каже да захваљујући овој помоћи безбрижно дочекују зиму. Бака Миланка се недавно сама вратила у свом родном селу код Клине у нади да ће јој неко помоћи да обнови своју спаљену и порушену кућу. Живи у туђој напуштеној кући док се то не деси. Ту је, каже, сахранила мужа, убијеног сина, док је други киднапован али преостала двојица синова са својим породоцама тешко живе у туђини и жељно ишчекују да се врате и обнове запустело имање. Ова помоћ је стигла и до осам многочланих ромских повратничких породица које су на ивици егзистенције. Сезонских послова је све мање и зато ова помоћ за њих живот значи, кажу. Подсећају да је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић помогао и око плаћања заосталих кирија и тако спречио њихово истеривање на улицу.

Министарство за заједнице и повратак је од почетка године самостално и са својим партнерима поделило око 900 прехрамбених и хигијенских пакета помоћи од чега је директну корист имало више од 3.500 чланова породица повратника и припадника невећинских заједница на Косову.

 

repan11b

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502