среда, 09 децембар 2020 08:28

Саопштење за јавност поводом Meђународног дана борбе против корупције

Саопштење за јавност поводом Meђународног дана борбе против корупције

Приштина, 9. децембар 2020.године

„Корупција је главна препрека на путу сваког развоја и успостављања уређених и ефикасних институција, а за то је неопходна и подршка самих грађана јер борба против корупције је обавеза свих“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, поводом обележавања 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције.

Министар Јевтић је истакао да је ефикасна борба против корупције и њено потпуно искорењивање могуће једино уколико они који пријављују корупцију уживају пуну заштиту и сигурност и зато је институција којом руководи предузела конкретне кораке у вези са тим.

Наиме, у Министарству за заједнице и повратак је успешно инсталирана посебна телефонска линија за пријаву корупције. Позивом на број 0800 01 800, сви грађани, сваким радним даном од 8:00 до 16:00 часова, могу поптуно бесплатно и анонимно да пријаве корупцију у вези са радом Министарства за заједнице и повратак.

Свака пријава корупције позивом на 0800 01 800 се аутоматски снима, а Полиција Косова и надлежни правосудни органи и тужилаштво ће у складу са законом предузимати истражне и процесне радње на основу пријава. У случају злонамерних, лажних и неоснованих пријава, особе могу сносити последице у складу са законом.

Министар Јевтић, на чију је иницијативу инсталирана телефонска линија за пријаву корупције, истакао је да је ова идеја у складу са свеобухватном политиком Министарства за заједнице и поватак да успостави организовани систем за ефикасну пријаву и борбу против корупције.

„Активно учешће медија и организација цивилног друштва је неопходно у борби против корупције, а наш примарни циљ мора бити друштво без корупције јер једино тако поверење између грађана и институција неће бити ни у ком случају упитно“, закључио је Јевтић.

Министарство за заједнице и повратак је телефонску линију за пријаву корупције инсталирало у сарадњи са Регулаторним ауторитетом за електронске и поштанске комуникације и Телекомом Косова.

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502