среда, 16 децембар 2020 10:37

ПОВРАТНИЦИМА УРУЧЕНА ОПРЕМА ЗА СТВАРАЊЕ ПРИХОДА

ПОВРАТНИЦИМА УРУЧЕНА ОПРЕМА ЗА СТВАРАЊЕ ПРИХОДА

Приштина, 16. децембар 2020. године

Четири повратничке породице, којима је Министарство за заједнице и повратак ове године изградило куће, добиле су опрему и алат који овим породицама омогућује економску стабилност, запослење и извор прихода. Повратнику Жарку Ађанчићу из Бабиног Моста у општини Обилић уручена је опрема за прераду меса. У породици Ађанчић има и младих који ће сада бити ангажовани на пословима прераде меса од чега очекују значајне приходе. У Грачаници је уручена вулканизерска опрема породици Ивана Димића, у селу Зрзе у општини Ораховац је повратник и професионални музичар Неџат Краснићи (Nexhat Krasniqi) добио музичку опрему и озвучење, док је у Ђаковици Хаљиљ Имери (Halil Imeri) добио радни алат уз помоћ кога проширује своју делатност и услуге, стварајући тако приходе за своју породицу.

Званичници Министарства за заједнице и повратак су у току уручења поменуте опреме повратницима истакли да је пракса показала да су запослење повратника и стварање услова да имају изворе прихода главни предуслови одрживог повратка и опстанка. Задовољни корисници су изразили огромну захвачност због, како кажу „овако значајне економске подршке у неизвесним временима“.

Ову врсту економског оснаживања и интеграције повратника Министарство за заједнице и повратак реализује у сарадњи са Канцеларијом Европске уније на Косову, а у партнерству са Међународном организацијом за миграције (ИОМ). Овај заједнички пројекат под називом „Повратак и реинтеграција (ЕУ РРК-5) спроводи се у 12 одабраних општина на Косову.

repan11b

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502