Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: четвртак, 27 август 2020

Економско оснаживање интерно расељених и повратника


Приштина, 27. август 2020. године

У свом настојању да омогући одрживи повратак и интеграцију расељених лица, интерно расељених и избеглица са Косова, Министарство за заједнице и повратак са својим партнерима из Европске уније подстиче економско оснаживање ових породица. Покретање сопственог бизниса подстицајним средствима Министарства за заједнице и повратак и Канцеларије Европске уније на Косову један је од начина којим се повратницима и интерно расељенима обезбеђује друштвено-економска стабилизација и егзистенција.

У том циљу су данас представници Министарства за заједнице и повратак, уручили шест мотокултиватора са прикључним машинама интерно расељеним лицима у општини Обилић, два у Ђаковици и три у Клини.

У претходном периоду је Министарство за заједнице и повратак овим породицама изградило куће у склопу пројекта "Повратак и интеграција на Косову”.

У току примопредаје, неки од задовољних корисника су уз речи захвалности казали да након што су добили кров над главом, сада овим грантом могу да обрађују земљиште и себи створе егзистенцију.

Породица Величка Гашића из Клине у свом власништву поседује више хектара пољопривредног земљишта које су обрађивали пре расељеништва. Након повратка на своје огњиште, породица Гашић је живела од узгоја и продаје пшенице, кукуруза и поврћа. Ова породица више неће ионако тешко зарађени приход трошити на изнајмљивање пољопривредне механизације јер су добили оно што им је било најпотребније.

Без економске стабилности нема опстанка, а без опстанка оних који на Косову живе се обесмишљава и процес повратка. Управо због тога настојимо да на овај начин подржимо оне који своју будућност виде на Косову.

Министарство за заједнице и повратак изражава и пуну захвалност Канцеларији Европске уније на Косову која нас подржава у важним пројектимау и Међународној организацији за миграције (ИОМ) која те пројекте имплементира.

 

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502