уторак, 18 јун 2019 13:32

Састанка са шефовима ОЕБС-а и УНХЦР-а на Косову

Потпредседник  Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић састао се данас са шефовима ОЕБС иУНХЦР мисијана Косову,Еролом Ардуком и Јаном Братуом. 

На састанку који је одржан у Приштини констатовано је да и остале институције, сем Министарства за заједнице и повратак морају озбиљно да схвате позив да помогну и учине корак напред да процес повратка крене да даје жељене резулатате.

„Оно што желимо да постигнемо, јесте да имами искренукомуникацију и координацију са институцијама које треба да помогну процес повратка и да ствари које договоримо буду и рeализоване на ефикаснији начин“, казао је Јевтић.  

Важно је да се заједничким снагама учини све да се породице које желе на Косово и врате. Практичан начин решавања питања је од суштинске важности како би ствари кренуле у позитивнијем правцу, закључено је током састанка. 

Сем процеса повратка говорило се и о положају српске и осталих невећинских заједница на Косову и остваривању њихових права. Министар је нагласио да се јуче у селу Петрич код Клине, у близини Пећи, десио немили догађај када је Србима полиција забранила прославу славе поводом празника Св. Тројице и истакао да је и прошле године у том месту поводом обележавања празника било проблема. 

”Ако желимо успех и када је у питању повратак и када је у питању бољи живот Срба али и Албанаца овакви и слични случајеви се морају елиминисати јер живимо у периоду када на један другачији начин треба да градимо међусобно поверење и разумевање”, истакао је министар.

Иначе, ОЕБС и УНХЦР сувеома важни партнери Министарства за заједнице и повратак и управо са овим институцијама је пре неколико година покренута иницијатива названа"Скопски процес", док су у будућности у плану иницијативе које треба да поспеше процес повратка. 

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502