четвртак, 14 мај 2020 09:34

Представљена достигнућа Министарства за заједнице и повратак у претходних 100 дана

 

Министарство за заједнице и повратак је претходних 100 дана било посвећено одрживом  повратку расељених, њиховој заштити, интеграцији и економској стабилизацији. Међутим, пандемија вируса Ковид-19 утицала је да рад ове институције буде углавном фокусиран на пружање помоћи повратницима, расељенима, невећинским заједницама и другим рањивим групама које су у време пандемије биле најугроженије.   

Акција под слоганом „Да победи живот“, помоћ најстаријим и угроженим грађанима у време пандемије, олакшавање доставе лекова и одласка на лечење тешких пацијената из српских средина у време пандемије, покретање процедура за изградњу нових кућа за 62 породице повратника у овој години, наставак „Скопског процеса“ и циљу трајних решења расељених, обележили су рад овог министарства у претходних 100 дана, истакао је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић на јучерашњој седници Владе Косова.

Министар Јевтић је на крају свог излагања на седници поводом 100 дана Владе указао на потребу поштовања језичких и других Уставом гарантованих права невећинских заједница и да би у вези са тим Влада Косова морала бити узор другима, и када је реч о равноправној употреби званичних језика али и осталим основним правима и слободама.

„Пуно се ових дана у јавности говори о Уставу, о томе ко га и на који начин тумачи, ко га је и како прекршио. Министарство на чијем сам челу се као инситуција бори са једним од многобројних проблема који се тичу права невећинских заједница на Косову. Много тога почиње од нас самих, и Влада треба да буде пример осталима. Између осталог и ова презентација данас, овај натпис „100 дана Владе“, је морао да буде написан на оба званична језика. Ту је Устав и Закон о употреби језика јасан.“ рекао је министар Јевтић.

Видео поруку министра Јевтића о достигнућима Министарства за заједнице и повратак у претходних 100 дана можете погледати овде.

Извештај о достигнућима Министарства за повратак и заједнице можете преузети овде.

 

logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502