Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: уторак, 02 април 2019

Проблеми са којима се суочавају невећински народи на Косову као што су неимплементација одлука, проблем узурпиране имовине као и други проблеми који стоје на путу повратка расељених лица, заступљеност и запошљавање невећинских народа у институцијама али и застој у дијалогу између Београда и Приштине због увођења такси на увоз робе из централне Србије и БиХ, биле су главне теме током састанка потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића са високим комесаром за националне мањине ОЕБС-а, господином Ламбертом Заниjериjем (Lamberto Zannier) и амбасадором ОЕБС-а на Косову Јан Братуом (Jan Braathu).
 
На састанку који је одржан у Приштини, истакнуто је и да је познавање и учење језика једна од кључних ствари како за бољу комуникацију између народа, али и за сарадњу на свим пољима у друштву.
 
” Морамо дати шансу за промену тренутне ситуације. Наш циљ и интерес је мир и на овом циљу морамо сви заједно радити. Надам се да ће се у наредном периоду десити позитивни помаци око решавања кључних ствари и искрено мислим да ће се дати шанса дијалогу”, рекао је министар Јевтић на састанку са званичницима ОЕБС-а.
 
Када је у питању повратак расељених, министар је напоменуо да неке општине на Косову, повратници чак и не могу да посете своја имања, куће. Такође је у овом целом процесу велики проблем и узурпирана имовина, казао је министар истакавши да ако се на озбиљан начин не приступи решавању овог проблема, нећемо имати ни озбиљнијих помака када је реч о повратку.
 
”Нису довољне само речи, које слушамо већ две деценије, већ су нам потребни механизми који ће институције натерати да раде свој посао када је о људским правима на Косову реч. Мислим да је последњи извештај Стејт департмента врло јасно указао на проблеме. Сада је питање када ће и како институције на Косову кренути у решавање истих,” истакао је Јевтић.
 
Господин Ламберто Занијер се сложио да постоје проблеми и да се они морају решавати кроз дијалог на свим нивоима између два народа на Косову. Истакао је да ће указати на проблеме које Срби на Косову имају и током састанака које буде имао и са осталим званичницима и рекао да сматра да је потребно веће учешће невећиснких народа у институциајама на Косову.
 
Иначе, пре састанка са министром Јевтићем, господин Занијер је имао састанке и са осталим високим званичницима на Косову.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502