Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: петак, 23 октобар 2020

ЗИМНИЦА И ОСНОВНЕ ЖИВОТНЕ НАМЕРНИЦЕ ЗА 16 ПОВРАТНИЧКИХ ПОРОДИЦА

Приштина, 23. октобар 2020.године

Министарство за заједнице и повратак је у 16 угрожених породица уручило 1.568 кг зимнице и основних животних намерница. Корисници ове значајне помоћи су повратници и интерно расељена лица у изолованим срединама, старије особе, многочлане породице, незапослени и социјално угрожена лица из Косова Поља, Обилића, Грачанице, Клине, Новог Брда и Ранилуга. У времену сурове пандемије корона вируса којој се нажалост не назире крај, многи повратници и интерно расељена лица се суочавају са егзистенцијалним проблемима.

Сања из Гњилана са супругом Гораном који је избегао из Дољака код Вучитрна издржава четворо мале деце са примањима од сезонских послова свог мужа. Сања каже да захваљујући овој помоћи безбрижно дочекују зиму. Бака Миланка се недавно сама вратила у свом родном селу код Клине у нади да ће јој неко помоћи да обнови своју спаљену и порушену кућу. Живи у туђој напуштеној кући док се то не деси. Ту је, каже, сахранила мужа, убијеног сина, док је други киднапован али преостала двојица синова са својим породоцама тешко живе у туђини и жељно ишчекују да се врате и обнове запустело имање. Ова помоћ је стигла и до осам многочланих ромских повратничких породица које су на ивици егзистенције. Сезонских послова је све мање и зато ова помоћ за њих живот значи, кажу. Подсећају да је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић помогао и око плаћања заосталих кирија и тако спречио њихово истеривање на улицу.

Министарство за заједнице и повратак је од почетка године самостално и са својим партнерима поделило око 900 прехрамбених и хигијенских пакета помоћи од чега је директну корист имало више од 3.500 чланова породица повратника и припадника невећинских заједница на Косову.

 

repan11b

Objavljeno u Vesti

НАМЕШТАЈ И ПРЕХРАМБЕНИ ПАКЕТИ ЗА 14 ДОМАЋИНСТВА

Приштина, 22. октобар 2020. године

Да је омогућавање одговарајућих услова за живот повратника и интерно расељених примарни циљ, Министарство за заједнице и повратак показује тиме што ових дана интензивно ради на опремању новоизграђених кућа намештајем и белом техником.

Овога пута је 14 српских и ромских интерно расељених и повратничких породица у Грачаници и Обилићу добило нов намештај, белу технику и прехрамбено-хигијенске пакете за укупно 74 својих чланова.

Саветник министра за заједнице и повратак, Милош Станковић, је у току данашњег уручења ове значајне помоћи у Грачаници истакао да министарство и министар Далибор Јевтић добро знају са каквим се изазовима сусрећу повратници и интерно расељена лица и зато настоје да што пре дође до усељења расељених и повратника у нове куће.

Изградња и опремање 14 кућа за расељене и повратнике из Грачанице и Обилића реализовано је у склопу пете фазе програма ”Повратак и реинтеграција на Косову”, коју финансира Канцеларија Европске уније и Министарство за заједнице и повратак, а спроводи Међународном организацијом за миграције (ИОМ). Планирано је да до краја године преко овог програма буде завршена 101 кућа за повратнике и интерно расељене.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502