Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: среда, 28 октобар 2020

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ МИНИСТРА ДАЛИБОРА ЈЕВТИЋА ПОВОДОМ ПОДНОШЕЊА  ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈИ ЗА ПРАВА И ИНТЕРЕСЕ ЗАЈЕДНИЦА И ПОВРАТАК СКУПШТИНЕ КОСОВА  


Приштина, 28. окотобар 2020. године

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић одазвао се данашњем састанку Комисије за права и интересе заједница и повратак Скупштине Косова, којој је представио извештај о раду Министарства за заједнице и повратак у 2020. години и одговарао на питања посланика. Комисија броји 18 посланика из редова 12 политичких партија које заступају интересе националних заједница у Скупштини Косова.

У току састанка се повела жива расправа о питањима која углавном преокупирају невећинске заједнице, повратнике и расељена лица, као што су: економска подршка невећинским заједницама, заступљеност невећинских заједница у Министарству за заједнице и повратак и другим јавним институцијама, затварање колективних центара, узурпирана имовина и имовинска права повратника и расељених, интеграција Рома, Ашкалија и Египћана и подршка њиховом образовању и помоћ угроженима у току пандемије Ковид-19.  

Министар Јевтић је чланове комисије упознао са многобројним изазовима у погледу повратка расељених и том приликом изјавио да лично није задовољан процентом повратка. „Повратак и интеграција расељених, решавање безбедносних проблема и имовинско-правних спорова, покретање судских поступака су међусобно повезана питања и зато је то питање свих институција, а не само Министарства за заједнице и повратак. Пресудан фактор у том смислу никако не сме бити политичка воља већ владавина права“, истакао је министар Јевтић.

Од постигнутих резултата у овој години, министар Јевтић је истакао успешан почетак изградње 91 куће и настојање министарства да до краја године буде завршена 101 кућа за повратнике и расељене, завршетак пет зграда у општини Штрпце у којима до краја године треба да се уселе становници пет коликтивна центара из ове општине, реновирање колективног центра „Берген“ у општини Грачаница, опремање намештајем и белом техником 65 новоизграђених кућа за повратнике, додела 100 гранта за покретање бизниса и стварање прихода у невећинским заједницама, обезбеђење привременог смештаја за 51 породицу Рома, Ашкалија и Египћана – повратника из Северне Македоније и Црне Горе, уручење зимнице, прехрамбених и хигијенских пакета за 872 одабране угрожене породице у сарадњи са општинским властима у најтежим моментима пандемије корона вируса на Косову, успешна реализација пројеката за заједнице у пет општина и друго. Министар је такође изјавио да не би било могуће остварити ове резултате без свесрдне подршке међународних партнера, а пре свега Канцеларије Европске уније на Косову.       

Чланови комисије су били једногласни у позитивној оцени рада Министарства за заједнице и повратак и министра Јевтића, истакавши чињеницу да је доста постигнуто у ванредним околностима који су узроковани пандемијом корона вируса и смањењем буџета министарства за 2020.годину за готово 50% у односу на претходну годину. Поједини посланици су такође истакли да је недопустиво да 20.година након сукоба на Косову имамо колективне центре у којима живе расељена лица са Косова и да ће лично заговарати идеју о повећању буџета овог министарства и затварању свих колективних центара на Косову.

Министар Јевтић је на крају свог излагања истакао потребу израде Закона о повратку расељених којим би могла бити решена сва постојећа спорна питања у погледу одрживог повратка, интеграције, стабилизације и развоја свих заједница и у том смислу затражио већу подршку свих релевантних институција и партнера, укључујући и Скупштину Косова.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502