Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: среда, 18 новембар 2020

ТРАЈНА РЕШЕЊА И ПОВРАТАК У ПРИШТИНУ


Приштина, 18. новембар 2020. године

Проналажење трајних решења за двадесет повратничких породица Рома, Ашкалија и Египћана у Приштини била је главна тема данашњег састанка министра за заједнице и повратак, Далибора Јевтића, шефа мисије УНХЦР на Косову, Ерола Ардука (Erol Arduç) и градоначелника Приштине, Шпенд Ахметија. Поменуте породице су се вратиле из избеглиштва 2018.године из Северне Македоније и Црне Горе посредством УНХЦР-а и за ове и тридесетак других породица Министарство за заједнице и повратак већ две године сноси трошкове комуналија и кирије за њихов привремени смештај у неколико општина на Косову.

Министар Јевтић је присутне подсетио на чињеницу да Министарство за заједнице и повратак годинама уназад веома посвећено ради на одрживим и трајним решењима за све расељене и повратнике и да је крајње време да се трајна решења обезбеде и за ромске, ашкалијске и египћанске повратничке породице које немају сопствену имовину.
”Од суштинске је важности подршка и спремност градоначелника и општинских власти у Приштини да са нама раде на обезбеђивању трајних решења за све расељене и повратнике и управо захваљујући томе постоји могућност да се већ почетком наредне године крене у заједнички пројекат изградње стамбених објеката у Приштини за повратнике из Црне Горе и Северне Македоније. Посебно нас радује чврста решеност градоначелника Ахметија да подржи нашу иницијативу у погледу повратка Срба у Приштину. Министарство ће се заложити не само за обнову и изградњу кућа повратницима и расељенима већ ће подржати и све програме који за циљ имају економско оснаживање, образовање, запошљавање и заступљеност невећинских заједница и повратника у јавном животу“, истакао је министар Далибор Јевтић.

Домаћин састанка, градоначелник Ахмети, упознао је своје саговорнике са идејом ће Град Приштина не само уступити градско земљиште већ ће и финансијски допринети трајним решењима за повратнике у Приштину.
Шеф мисије УНХЦР на Косову, Ерол Ардук, подсетио је своје саговорнике да сем помоћи за повратнике, треба пронаћи одрживо и трајно решење и за 30 социјално-угрожене породица из Приштине које такође немају решено стамбено питање и да ова заједничка инсијатива Министарства за заједнице и повратак и Града Приштине отвара могућности и за ову категорију становника.

Учесници овог конструктивног састанка су се сагласили да заједно наредних дана и недеља раде на анализи трошкова овог заједничког пројекта и дефинисању међусобних дужности и обавеза како би до краја године био потписан Меморандума о разумевању о трајним решењима између Града Приштине и Министарства за заједнице и повратак.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502