Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: четвртак, 26 новембар 2020

У селима Општине Ново Брдо радови на реализацији пројеката асфалтирања пута и изградње моста

Ново Брдо, 26. новембар 2020. године

У циљу побољшања инфраструктуре на локацијама од села Горње Кусце до Станишора у општини Ново Брдо, Министарство за заједнице и повратак је уз подршку Канцеларије Европске уније на Косову, финансирало изградњу прилазног пута овим селима, као и асфалтирање дела пута у селу Прековце у истоименој општини. Корист од овог инфраструктуног пројекта у Новом Брду имаће преко 2000 становника ових села, а пројекат је значајан и по томе што ће преко моста који је предвиђен пројектом моћи да саобраћа аутобуска линија која превози ђаке до школе.

Представници Министарства за заједнице и повртак су данас заједно са градоначелником ове општине Светиславом Ивановићем, обишли радове на инфраструктурним пројектима и поручили да Министарство за заједнице и повратак, министар Далибор Јевтић као и општина Ново Брдо константно раде на побољшању квалитета живота свих грађана и поручили да ће тако бити и у будуће.

”Ово је само један у низу пројеката које министарство за заједнице и повратак реализује заједно са општином Ново Брдо. Циљ нам је да оваквим пројектима олакшамо живот обичних људи”, казао је први саветник министра, Игор Савић.

Дужи временски период мештани овог села имају потешкоћа током проласка ове деонице пута ка селу Станишор где је једино изводљиво решење било изградња моста, казао је председник општине Ново Брдо Светислав Ивановић и захвалио се Министарству за заједнице и повратак и министру Јевтићу на великој помоћи када је у питању општина Ново Брдо.

Овим пројектом који се финасира програмом ”Поваратак и реинтеграција на Косову, пета фаза” (ЕУ-РРК5), предвиђено је афалтирање 350 метара пута, а комплетна рализација пројекта чија је вредност око 30 000 евра, који имплеметира Међународна организација за миграције, биће завршена у наредних 10 дана.

Objavljeno u Vesti

Заједничка изјава ОЕБС-а, УНХЦР-а и Министарства за заједнице и повратакМисија ОЕБС-а на Косову, заједно са партнерима из Министарства за заједнице и повратак (МЗП) и УНХЦР-а, организовали су раније данас онлине конференцију о повратку са градоначелницима и руководиоцима општина. Шеф мисије ОЕБС-а амбасадор Јан Браатху, министар Далибор Јевтиц́ и шеф мисије УНХЦР-а Ерол Ардуц представили су неке од кључних цифри повратка и питања која се односе на локалну управу. У 2019. години 191 појединаца се вратило на Косово, што је најмањи број до сада, али охрабрују нас подаци за 2020. годину, који до данас износе 348. Похваљујуц́и градоначелнике и општинске руководиоце за њихове напоре протеклих година и посвец́еност будуц́им одрживим повратцима, представници ОЕБС-а, МЗП-а и УНХЦР-а позвали су на додатна практична решења. То укључује затварање преосталих колективних центара, допринос плац́ању станарине, тамо где је то примењиво, решавање питања доделе земљишта, јачање терена као одговор на инциденте и убрзање грађевинских дозвола и других административних процеса као подршку текуц́ем повратку. Организатори се захваљују градоначелницима и општинским руководиоцима на њиховим размишљањима током конференције и радују се сарадњи у будуц́ности у корист повратника и свих заједница на Косову.

Objavljeno u Vesti

Телеграм саучешћа поводом смрти Милорада Трифуновића

Приштина, 25. новембар 2020.

Дубоко ме је ражалостила вест о смрти Милорада Трифуновића, координатора Удружења породица киднапованих и несталих на Косову. Господин Трифуновић је био добар и храбар сарадник, човек изузетних врлина и моралних вредности кога нада у боље сутра и тријумф правде и истине никада није напустила и поред породичне трагедије и патње за киднапованим братом.

Увек искрен, истрајан и пожртвован у праведној борби за откривање свих злочина, а поготово истине о несталим и киднапованим Србима на Косову. Милорад Трифуновић је нажалост изгубио битку против опаке болести и то је велики губитак за све људе добре воље којима је стало до истине, правде, помирења и суживота на Косову.

У име Министарства за заједнице и повратак на Косову и у своје лично име, упућујем изразе најдубљег саучешћа породици г. Милорада Трифуновића и Удружењу породица киднапованих и несталих на Косову.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502