Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: четвртак, 10 септембар 2020

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ САСТАНКА ШЕФА ЕУЛЕКСА И МИНИСТРА ЗА ЗАЈЕДНИЦЕ И ПОВРАТАК

Приштина, 10. септембар 2020. године

Владавина права и закона је основ напретка сваког друштва, управо зато се треба залагати за њено што боље поштовање и примену јер је она централни елемент реформсих процеса, речено је данас на састанку министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и шефа Мисије Европске уније за владавину права и закона на Косову (EULEX), Ларса- Гунара Вигемарка (Lars-Gunnar Wigemark).

Јевтић је током сатанка изнео мишљење да је затварање случајева злочина који су се након 1999. године десили у миру имало веома негативан утицај на правду и поверење и истако да очекује да у овим случајевима правда буде задовољена.

На састанку је било речи о важности пропорционалног учешећа невећинских заједница у јавним институцијама и њихово активно укључивање у решавању кључних питања на Косову.

Ларс-Гунар Вигемарк је позицију шефа ЕУЛЕКС мисије преузео у јануару месецу ове године. Данашњи састанак министра Јевтића са њим је први званични састанак. Током сусрета је договорена координација око важних питања на којима ЕУЛЕКС може да да свој пуни допринос.

repan11b

Objavljeno u Vesti

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ САСТАНКА АМБАСАДОРА НЕМАЧКЕ И МИНИСТРА ЗА ПОВРАТАК И ЗАЈЕДНИЦЕ

Приштина, 09. септембар 2020. године

Вашингтонски споразум, последња рунда разговора између делегација Приштине и Београда у Бриселу, планови министарства по питању повратка и реинтеграције повратника, израда Закона о повратку, изазови невећинских заједница, просперитет и будућност омладине на Косову, владавина права, биле су главне теме о којима се разговарало током састанка министра за заједнице и повратак, Далибора Јевтића и новог амбасадора Савезне Републике Немачке на Косову, Јорна Родеа (Jörn Rohde).

Двојица званичника су се сагласили да успех дијалога зависи од спровођења постигнутих споразума и да је посебно важно да обични људи имају конкретну корист од тога.

Амбасадор Роде је истако чињеницу да је Влада Немачке годинама уназад веома посвећена унапређењу услова живота свих грађана на Косову.

На дужности новог амбасадора на Косову, Јорн Роде је ступио крајем јула ове године и ово је његов први званични сусрет са министром Јевтићем. Захваливши министру на срдачној добродошлици, амбасадор је истакао своје уверење да ће њихова сарадња у будућности бити на високом нивоу.

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502