Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: среда, 16 септембар 2020

Одобрена изградња нових кућа за повратнике

 

Приштина, 15. септембар 2020. године

На недавно одржаној електронској седници Управног одбора пројекта "Повратак и реинтеграција на Косову, пета фаза (ЕУ РРК-5)", представници Канцеларије ЕУ и Министарства за заједнице и повратак су донели одлуку о изградњи нових 29 кућа за повратнике и интерно расељене из општина Исток, Ораховац, Штрпце, Пећ и Грачаница. Електронска седница је одржана у присуству представника УНХЦР-а и Међународне организације за миграције (ИОМ), која спроводи поменути пројекат.

Директну корист од изградње кућа имаће 29 одабраних породица повратника и интерно расељених лица са укупно 136 својих чланова, међу којима има и мале деце. Најугроженије породице повратника и интерно расељених ће поред нових кућа добити и подстицајна финансијска средства за покретање сопственог бизниса како би имале изворе прихода и тако постале економски независне. У плану је да изградња свих 29 новоодобрених кућа буде завршена до краја године.

Поменути ЕУ РРК-5 пројекат се спроводи у 12 косовских општина, и то: Грачаница, Косово Поље, Ђаковица, Ново Брдо, Обилић, Ораховац, Призрен, Пећ, Исток, Каменица, Клина и Штрпце.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502