Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: среда, 02 септембар 2020

Завршена изградња 49 кућа за повратнике и интерно расељене


Приштина, 2. септембар 2020. године

Иако је пандемијa корана вируса негативно утицала на редовне друштвене процесе, успорила их или чак у потпуности онемогућила, Министарство за заједнице и повртак уз подршку својих партнера из Европске уније, наставило je са изградњом нових кућа за повратнике и интерно расељене.

Од планиране издрање 62 куће у овој и одобрених 10 у прошлој години, од почетка године до сада је обављен технички пријем за 49 кућа од којих директну корист има 255 чланова из различитих невећинских заједница. У селу Новаке крај Призрена јуче је заменик министра за заједнице и повратак, г. Енис Сулејмановић заједно са представницима локалне самоуправе присуствовао техничком пријему за 4 нове куће и за једну кућу у селу Богошевце, док је данас у општини Грачаница извршен технички пријем за 6 кућа.  
„Изградњом нових кућа Министарство за заједнице и повратак са својим партерима из Европске уније настоји да обезбеди нормалне услове за живот свима онима који се на Косово врате, онима који планирају да се врате и онима који имају чврсту вољу да на Косову живе а немају достојне услове за живот“, изјавио је заменик министра за заједнице и повратак током церемоније примопредаја нових кућа.

Задовољни корисници нису крили своје задовољство и захвалност након техничког пријема кућа. Поручују да нови дом после 20. година неизвесности и очаја представља трачак наде у боље сутра за њих и њихове породице, и додају да, свих ових година од сопствених прихода нису успели да обезбеде нови дом. Комплетно опремање покућанством и подстицајна средства за економско оснаживање је нешто што власници нових кућа такође добијају.

Поменуте куће су изграђене у склопу пете фазе програма “Повратак и реинтеграција на Косову (ЕУ РРК-5)“, који финансира Канцеларија Европске уније, суфинансира Министарство за заједнице и повратак, а спроводи партнерска Међународна организација за миграције (ИОМ). У наредном периоду је у склопу истог пројекта планирана изградња нових кућа за повратнике, и интерно расељена лица у општинама Пећ, Клина, Исток, Обилић, Косово Поље, Грачаница, Ново Брдо, Каменица, Штрпце, Призрен, Ораховац и Ђаковица.

 

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502