Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: среда, 30 септембар 2020

О РУШЕЊУ ШКОЛЕ СА МЕШТАНИМА СЕЛА ДРАЈЧИЋИ КОД ПРИЗРЕНА


Приштина, 30. септембар 2020.године


У настојању да се пронађе компромисно решење око Основне школе у селу Драјчићи у општини Призрен, која је изграђена далеке 1904.године, а којој прети потпуно рушење, званичници Министарства за заједнице и повратак су иницирали састанак са представницима Бошњака и Срба из овог села. Ово је била идеална прилика да се чују опречни ставови око изградње нове школе за децу из бошњачке заједнице на месту старе школе. Састанку су присуствовали заменик министра за заједнице и повратак, Енис Сулејмановић са политичким саветницима министра, изабрана представница Бошњака у Скупштини Косова, Дуда Баље, директор Основне школе „Mushnikova“ на албанском језику из суседног села Мушниково, Седат Бајрами, представници ОЕБС-а и петнаестак мештана овог села.
Бошњаци овог удаљеног и неприступачног села Средачке жупе на Шар-планини су истакли да њихова деца морају већ годинама да похађају школу у удаљеном селу Мушниково у којој се настава једино одвија на албанском језику и да је то разлог иницијативе рушења старе школе. Томе се, кажу, оштро противи Тома Томић, учитељ у пензији из овог села и истичу да је он једини кривац што се овај проблем годинама не решава.  Општина Призрен је, иначе, обезбедила средства за превоз ђака али у зимским условима то није могуће због чега се дешава да данима и недељама деца изостају из школе.
Представници министарства су присутнима поновили добро познати став министра Јевтића да школа представља објекат од изузетног значаја за српску заједницу и да је зато треба сачувати али да то никако не значи да се министар и Министарство за заједнице и повратак противе изградњи нове школе за Бошњаке у овом селу, већ напротив.  
Мања делегација представника Бошњака посредством званичника из министарства посетила је и учитеља Тому, који је рекао да је читав свој радни век посветио свој деци и њиховом образовању у овом али и суседним селима. Учитељ у пензији је изразио искрено жаљење због деце из бошњачке заједнице која су принуђена да наставу похађају у километрима удаљеној школи. Понавио је да он за то није крив већ злонамерни појединци који су самоиницијативно, без сагласности Срба, уклонили кров школе још 2013.год., због чега се она данас налази у овако лошем стању и ђаци не могу да је користе. Присутнима су предочена и аутентична документа која сведоче о завештању Младена Јевтића који је „својим сељацима Србима поклонио башту“ за изградњу школе, о добровољним прилозима Срба који су школу изградили и о проглашењу православне цркве и поменуте школе у њеној непосредој близини за објекте у заштићеним зонама и под заштитом државе још од 1958.год.
На састанцима су размотрене и алтернативне могућности решења овог дугогодишњег проблема. Министар Јевтић и његови сарадници ће бити посвећени изналажењу компромисног решања које не би било супростављено интересима било које заједнице у овом селу.

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502