Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: понедељак, 07 септембар 2020

Обезбеђен привремени смештај за повратничке породице Рома, Ашкалија и Египћана


Приштина, 07. септембар 2020. године

Посредством УНХЦР-а, 2017.године се 75 породица Рома, Ашкалија и Египћана вратило на Косово из Северне Македоније и Црне Горе. Нажалост, већина ових породица још увек нису трајно решиле своје стамбено питање и живе у веома тешким и нехуманим условима. Разлози за то су најчешће непоседовање земљишта у власништву ових породица, лоша економска ситуација, незапосленост, процедуралне сметње око изградње кућа и друго.

Због заосталих дуговања за кирију и неплаћених рачуна за комуналне услуге, претила је  опасност да 49 породица Рома, Ашкалија и Египћана остане и без свог привременог крова над главом. Општине у којима су поменуте породице са укупно 194 својих чланова нашли привремено уточиште, нажалост, нису до сада значајније могле да помогну око трајних решења. Пандемија корона вируса је допунски отежала већ лошу економску ситуацију и могућност сезонског запослења за многобројне чланове ових породица. Њихово избацивање на улицу би изазвало праву хуманитарну катастрову у кризним временима пандемије.  

Стога је на иницијативу министра Далибора Јевтића, упркос великим скраћењима буџета, Министарство за заједнице и повратак сносило трошкове за кирију и комуналије у 2020.години за 49 повратничких породица Рома, Ашкалија и Египћана, које су привремено уточиште пронашле у општинама  Призрен, Урошевац, Обилић, Грачаница, Драгаш, Пећ и Гњилане. Министарство је о томе обавестило поменуте општинске власти и истовремено апеловало на њих да наредне године ове угрожене породице буду укључене у социјалне шеме старања у складу са важећим законима.

Породице Рома, Ашкалија и Египћана су са одушевљењем примиле вест о пружању помоћи у овим тешким и неизвесним временима. Кажу да би многе породице јесен и зиму вероватно дочекали под ведрим небом да није било Министарства за заједнице и повратак и министра Јевтића који је још почетком године обећао да их неће оставити на цедилу.

Плаћање кирије угроженим повратничким породицама Рома, Ашкалија и Египћана је реализовано преко Данског савета за избеглице.

 

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502