Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: петак, 13 новембар 2020

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ САСТАНКА ТЕХНИЧКЕ РАДНЕ ГРУПЕ У ОКВИРУ СКОПСКОГ ПРОЦЕСА

Приштина, 13. новембар 2020. године

У организацији мисија ОЕБС-а и УНХЦР-а представници делегација Приштине, Београда, Скопља и Подгорице одржали су данас видео конференцију Техничке радне групе у оквиру међуинституционалне регионалне иницијативе ”Скопски процес” која је покренута у циљу обезбеђивања трајних решења за сва расељена лица унутар и ван Косова.

Делегације су на конференцији представиле напредак у обезбеђивању бољих услова за повратак и трајна решења у следећим областима: лична документација, имовинска права (приступ имовини), безбедност и дијалог, планирање и споровођење трајних решења за расељена лица и успостављање система за управљање подацима.

”Право на повратак се не сме доводити у питање. Тренутак у коме се налазимо је и те како важан за повратак расељених. Важно је наставити регионалну иницијативу која значајно може допринети у спровођењу 12. тачке вашингтонског споразума, чији је део Скопски процес, а која се тиче обезбеђивања трајних решења за избеглице и интерно расељена лица. Питање повратка расељених односи се на владавину права и управо зато је важно константно радити на што бољем решавању овог проблема”, рекао је министар Јевтић током свог излагања данас.

Када су у питању наредни кораци делегације Приштине, Београда, Скопља и Подгорице постигле су сагласност у погледу примене добре праксе и модела који су већ дали конкретне резултате у погледу трајних решења за избегла и расељена лица кроз регионални стамбени програм који је реализован у региону у оквиру ”Сарајевског процеса”.

У току видео конференције договорено је одржавање форума на високом нивоу који би кроз „Скопски процес“ обезбедио политичку подршку спровођењу рагионалног стамбеног програма за збрињавање и интеграцију расељених и повратника унутар и ван Косова.

 

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502