Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: понедељак, 23 новембар 2020

Представници министарства посетили породице Павиљона ”Е” у Приштини којима прети исељење

Приштина, 23. новембар 2020. године

”Ја немам где одавде. Овде живимо од 1973. године у становима које нам је доделиo Студентски центар Универзитета у Приштини и општина Приштина на трајно коришћење, о чему сведочи ова документација. Због тога своје станове ја и моје комшије нећемо напустити без трајног решења за нас”, каже 87. годишња Лепосава Стојановић, станарка Певиљона ”Е”, који се налази преко пута Библиотеке у Приштини, где по урбанистичком плану град треба да изгради велики паркинг и пословни простор.      

Времешна Лепосава у веома лошим условима овде живи са још 14 комшијских породица међу којима има и Албанаца и скупа, како каже, представљају једну сложну породицу. Њен комшија Сами Кика, председник станара, каже да му је Лепосава и сестра и мајка и моли Министарство за заједнице и повратак и министра Далибора Јевтића да се лично заложи за решавање њиховог проблема јер им већ 1. децембра прети принудно исељавање.

Сарадници министра Јевтића су данас обавестили узнемирене становнике овог павиљона да ће министарство, у складу са својим мандатом, размотрити све могућности изналажења најповољнијег решења за све и у том смислу очекују подршку градских власти.

”Већ смо у контакту са градоначелником Приштине, Шпенд Ахметијем са којим разматрамо најбоља решења за овај проблем и надамо се да ћемо на крају из ове неизвесне ситуације сви изаћи донекле задовољни”, пренели су сарадници министра Јевтића становницима којима прети исељавање.

Представници Министарства за заједнице и повратак ће се наредних дана интензивно ангажовати око пружања све неопходне подршке и помоћи станарима поменутог повиљона у чијој близини су већ започети радови на рашчишћавању терена.

Objavljeno u Vesti

Четири ромске породице у Грачаници ускоро добијају кров над главом

20. новембра 2020
Министарство за заједнице и повратак саградиће две двоспратне куће за четири ромске породице у Грачаници које су се 2017. године вратиле на Косово из Северне Македоније. Општина Грачаница је издала потребне грађевинске дозволе тако да се ускоро очекује изградња истих, каже службеник за информисање из ресорног министарства Урош Сталетовић.  

Зијадин Крујезиу је после 18 година расељеништва које је провео у скопском насељу Шуто Оризари одлучио да се са фамилијом врати на Косовo. Осмочлана породица од 2017. године живи у изнајмљеноj кући у ромској махали у Грачаници. Будући да су без примања, смештај и комуналије овој породици измирује Министарство за заједнице и повратак.
„Тешко се живи, нико од нас нема посао, да није још Министарство да нам помогне ја не знам како би смо ми живели“, прича Зијадин.
Каже да је до сада више пута морао да мења смештај и да би његова породица данас била на улици да Министарство за повратак и заједнице редовно не измирују рачуне за кирију и комуналије.„Министарство нам је много помогло, већ три године нам плаћају кирију од 100 евра за ову кућу где смо сада. Поред тога плаћају нам и струју, јер ми немамо одакле да је платимо. Немамо чак ни здравствено ни социјално осигурање и кад год идемо код лекара све морамо да платимо“, прича Крујезиу који кућу дели са старијим сином, снајом и њихово четворо деце. Новој кући радије се и Нермина Селихи, има 12 година, шести је разред и каже да ће коначно имати своју собу коју је спремна да дели са две млађе сестре, док ће двојица млађе браће имати свој засебан кутак.Алмир Салихи се вратио из Македоније новембра 2017. и како каже предао захтев Министарству за повратак.„Хвала Богу, али и Министарству и општини Грачаница, дочекали смо да нам се гради кућа. Никаква примања немамо, Министарство нам плаћа кирију и комуналије. Ово је туђа кућа, а власник није ту“, појашњава Салихи своју ситуацију.  Ова породица броји 14 чланова.„Хвала Министарству што је разумело наше мук и помогло нам, јер ко ће данас да ти плаћа кирији, струју, воду“, прича овај Ром.Фатима Курцоли није могла да задржи сузе када су јој службеници из Министарства за повратак и заједнице саопштили да је Општина Грачаница одобрила дозволу за градњу и да ће ускоро добити кућу.  „Плачем од среће, нисам веровала да ће ово да буде, хвала свима, и Министарству и општини и УНХЦР-у“.За четири ромске породице из Грачанице биће саграђене две двоспратне куће што је, као је процењено довољно за њихове потребе.Министарство за заједнице и повратак је донело одлуку да трајно збрине породице Рома, Египћана и Ашкалија, које су се 2017. године вратиле на Косово из Северне Македоније и Црне Горе, каже службеник за информисање овог министарства Урош Сталетовић.„Четири ромске породице добиће куће преко РРК – 5 пројекта. Њима ће куће бити комплетно опремљене, а биће им додељена и средстава за њихово економско оснаживање“, рекао је Сталетовић.На Косово се 2017. године вратила 51 породица Рома, Ашкалија и Египћана а Министарство за повратак и заједнице потрудиће се да оне биду трајно збринуте.Пројекат ЕУ РРК – 5 Министарство за заједнице и повратак спроводи заједно са Канцеларијом Европске уније на Косову у сарадњи са локалним самоуправама.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502