Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: петак, 27 новембар 2020

ПОВРАТНИЦИМА ПОДЕЉЕНО 475 М3 ДРВА ЗА ОГРЕВ

Приштина, 27. новембар 2020. год

Да породице којима су саграђене куће из пете фазе програма ”Повратак и реинтеграција на Косову (ЕУ РРК-5) предстојећу зиму дочекају у топлим домовима, побринуло се Министарство за заједнице и поваратак и Канцеларија Европске уније на Косову. Наиме, у општинама Ново Брдо, Штрпце, Пећ, Ораховац, Исток, Призрен, Обилић, Косово Поље, Грачаница и Ђаковица је за укупно 95 породица из невећинских заједница подељено по 5 кубних метара огревног дрвета.

Породице које су добиле ову помоћ кажу да им је министарство обезбедило буквално све за нормалан живот, од изградње нових домова, комплетног опремања, помоћи зе економско оснаживање, сада им је омогућено и да хладне дане дочекају у топлим домовима. Чланови породица су неизмерно захвални свима који им помажу, а нарочито министру Далибору Јевтићу који испуњава дата обећања.

Расподалу дрва је уз помоћ званичника министарства обавила Међународна организација за миграције (ИОМ), којој је поверено спровођење поменутог ЕУ РРК-5 програма.

Министарство за заједнице и повратак ће из сопствених извора у наредном периоду финансирати наставак ове акције којом ће бити помогнути повратници, расељени, припадници ромске, ашкалијске и египћанске заједнице, као и друге угрожене категорије становника у изолованим срединама на Косову.

Objavljeno u Vesti

Пожар у делу Павиљона ”Е” у центру Приштине

 

Приштина, 27. новембар 2020. године

У делу Павиљона ”Е” који се налази преко пута универзитетске Библиотеке у Приштини, где живи петнаест породица синоћ око поноћи избио је пожар. Пожар је избио близу стана покојне Драгиње Стаменковић, а изгорела је шупа у којој су станари неколико стана одлагали ствари. Станари кажу да је само захваљујући брзој интервенцији Ватрогасне службе спречена већа штета.

Представници Министарства за заједнице и повратак су рано јутрос посетили станаре и разговарали са времешном Лепосавом Стојановић која ту живи и осталим станарима, како би се информисали о пожару који је избио претходне вечери. На лицу места је затечена и полицијска патрола, која је вршила увиђај.

У јавности се задњих дана доста говорило о породицама Павиљона ”Е” који ту живе од 1973. године на основу одлуке тадашњих власти, а који су недавно добили одлуку Града Приштине о исељењу из својих станова до 1. децембра како би на том месту била изграђен подземни паркинг простор. Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, у сарадњи са градоначелником Приштине, Шпенд Ахметијем ради на проналажењу трајног решења са којим би ове породице биле сагласне.

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502