Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: уторак, 03 новембар 2020

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ МИНИСТРА ДАЛИБОРА ЈЕВТИЋА ПОВОДОМ ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈЕ О НАСТАВКУ СКОПСКОГ ПРОЦЕСА

Приштина, 03. новембар 2020. године

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, амбасадор мисије ОЕБС-а на Косову, Јан Брату (Jan Braathu) и шеф мисије УНХЦР-а на Косову, Ерол Ардук (Erol Arduç), одржали су данас видео конференцију на тему повратка и интеграције расељених у оквиру регионалне иницијативе под називом „Скопски процес“ и спровођења акционих мера у оквиру Концепт документа који је раније усвојен од стране делегација Београда, Приштине, Северне Македоније и Црне Горе.

”Оно што је веома важно када је у питању регионални процес о проналажењу трајних решења за расељена лица (Скопски процес), јесте да је Влада Косова недавно усвојила Акциони план за спровођење Вашингтонског споразума, чији је део Скопски процес, тако да ће ово у великој мери допринету спровођењу 12. тачке споразума која се тиче обезбеђивања трајних решења за избеглице и интерно расељена лица”, казао је министар Далибор Јевтић током данашње конференције.

Званичници су током конференције договорили да четири делегације одрже састанак технике радне групе у оквиру Скопског процеса половином новембра, ближе упознају Кабинет председника Владе и Комисију за права и интересе заједница и повратак Скупштине Косова са плановима у оквиру Скопског процеса како би што пре дошло до реализације преузетих обавеза и решавања нагомиланих проблема повратника и расељених.

У циљу решавања питања Рома, Ашкалија и Египћана који су се вратили из Северне Македоније и Црне Горе, а којима је Министарство за заједнице и повратак обезбедило привремени смештај, договорено је одржавање видео састанка са градоначелницима појединих општина како би се убрзало питање добијања грађевиснких дозвола и додела парцела за изградњу кућа овим породицама.

Учесници конференције су закључили да дијалог на свим нивоима мора бити основ решавања свих заосталих проблема јер је то једнини начин за постизање резултата којим ће све стране бити задовољне.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502