Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: уторак, 12 мај 2020

Састанак представника Министарства за заједнице и повратак и КФОР-а


Приштина, 12. април 2020. година

Серија инцидената у последња два месеца против имовине Срба, Рома, Ашкалија и Египћана и изградња поверења између невећинских заједница и надлежних органа реда на Косову биле су тема данашњег састанка представника Министарства за заједнице и повратак и Главног штаба КФОР-а на Косову. Када починиоци кривичних дела остају на слободи, ствара се осећај некажњивости, а када су кривична дела усмерена према повратницима и невећинским заједницама потребна је осуда читавог друштва као и реакција свих институција, сагласили су се саговорници у току данашње састанка.

Током састанка је припадницима КФОР-а пренета велика забринутост министра Далибора Јевтића због чињенице да није било у довољној мери реакције јавности и представника институција поводом 15 инцидената, који су у претходна два месеца погодили невећинске заједнице и повратнике на Косову. Починиоци кривичних дела морају бити пронађени и кажњени у складу са законом јер једино тако може бити изграђено пољуљано поверење у институције, истакнуто је на данашњем састанку.

Представници Главног штаба КФОР-а су истакли да ће сарађивати са свима који желе да дају свој допринос у изградњи безбедног окружења у коме све заједнице уживају једнака права и слободе на мултиетничком Косову.  

Учесници данашњег састанка су се сагласили да је у будућности потребно укључити и представнике других институција које могу утицати на изградњу поверења невећинских заједница у институције на Косову.

Данашњи састанак у Министарству за заједнице и повратак организован је на иницијативу министра Далибора Јевтића и команданта КФОР-а генерал-мајора Мишела Рисија а након серије инцидената у српским срединама на Косову. Јевтић и Риси су се у последње две недеље састали и разговарали више пута. Састанку су испред Министарства за заједнице и повратак присуствовали шеф Кабинета министра Ненад Талић, као и саветници министра Милош Станковић и Марко Станојевић, док су испред главног Штаба КФОР-а били директор Заједничког оперативног центра потпуковник Џон Хантер (John Hunter) и официр за везу са ЕУЛЕКС мисијом мајор Џордан Вајли (Jordan Willey).

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502