Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: субота, 18 април 2020

АКЦИЈОМ „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ ДО УГРОЖЕНИХ НА СЕВЕРУ КОСОВА


Приштина, 18. април 2020. године

У моменту када број инфицираних вирусом Ковид-19 убрзано расте, Министарство за заједнице и повратак спроводи другу фазу акције под слоганом „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ на северу Косова. У те сврхе је министарство обезбедило 10,9 тона основних животних намирница и 7.500 комада средстава за личну хигијену за општине Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Друга фаза акције „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ спроводи се у сарадњи са општинским руководством како би у време пандемије било помогнуто 300 породица, које су општине одабрале на основу критеријума које је прописало министарство. Корисници ове помоћи су најугроженији повратници и расељена лица која живе у колективним центрима, старије особе у изолацији, самохрани родитељи, вишечлане породице, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи и породице из невећинских заједница из ових општина, међу којима су Бошњаци, Албанци, Роми, Горанци и Турци.

Формална примопредаја 300 прехрамбених уз 300 хигијенских пакета је обављена на северу Косова од стране министра Далибора Јевтића, а у присуству градоначелника  ових општина. Све четири општине већ спроводе договорену расподелу пакета од којих ће директну корист имати 1.068 лица у ове четири општине.  

“Уверен сам да ће овај вид помоћи бар мало олакшати живот најугроженијима који не могу из својих кућа у тренутку када се због пандемије читаве општине налазе у карантину. У нади да ћемо и многе обрадовати за предстојећи најрадоснији хришћански празник Васкрс, одлучни смо да акцију „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ наставимо “, изјавио је министар Далибор Јевтић.

Градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић, је у име градоначелника четири општине након обављене примопредаје захвалио министру Јевтићу на, како је истакао, „прекопотребној помоћи општинама на северу у време Ковид-19 пандемије“.

Хуманост се највише памти у тешким временима које управо сада сви проживљавамо. Радост, нада и охрабрење свих оних до којих је ова помоћ стигла у првој фази акције „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ су подстрек се на овај начин и уједињени боримо против ове пошасти. Зато ову акцију настављамо даље у својој одлучности да и другима помогнемо.


ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ!

#ДаПобедиЖивот

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502