Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: понедељак, 27 април 2020

НАЈУГРОЖЕНИЈИМА НА СЕВЕРУ КОСОВА УРУЧЕНА ПОМОЋ

 

Приштина, 27. април 2020. године

Подељена је помоћ најугроженијим породицама на северу Косова коју је Министарство за заједнице и повратак прошле недеље упутило у четири општине. Више десетина волонтера и општинских званичника је у претходних неколико дана успешно поделило 10,9 тона хране и око 7.500 комада средстава за хигијену угроженима из општине Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

„300 прехрамбених и 300 хигијенских пакета које смо прошле недеље предали градоначелницима северних општина су и званично уручени онима којима су били намењени, а личним учешћем у расподели пакета поједини градоначелници су доказали да им је итекако стало до оних којима је помоћ најпотребнија у тешким временима“, констатовао министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић. У Северној Митровици и Звечану је помоћ уручена у по 93 породице, док је у Зубином Потоку и Лепосавићу у току ове акције пакеде добило по 57 породица.

Ово је друга фаза расподеле помоћи под слоганом „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“, којом је помогнуто 300 породица или 1068 особа, а међу њима су: повратници, интерно расељена лица која живе у колективним центрима, старије особе, самохрани родитељи, вишечлане породице, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи и припадници невећинских заједница у овим општинама.

Видео запис о акцији расподеле пакета у четири општине можете погледати ОВДЕ

Д А   П О Б Е Д И   Ж И В О Т!

#dapobedizivot

Objavljeno u Vesti

САОПШТЕЊЕ: Осуда пљачке повратника у Црколезу код Истока  


Приштина, 27. април 2020. године

Још један у низу напада на повратнике на Косову, овог пута у општини Исток, у селу Црколез где је синоћ  Малиши Тијанићу украден путнички аутомобил и бик. Малиша се са породицом у Црколез вратио пре 11 година, а мештани села истичу да због оваквих инцидената осећају велику несигурност.

„Проблеми српских повратника се и даље настављају, и док се цео свет бори да сачува своје здравље и да са што мањим последицама превазиђе тренутно стање, српски повратници се боре да сачувају имовину, да опстану и остану на својим имањима. Чињеница да је ово трећи инцидент у низу над српским повратницима за мање од 72 сата довољан је показатељ изазова са којим се повратници суочавају ових дана. Брине и ћутање надлежних.“, поручио је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и још једном позвао истражне органе да хитно реагују.

Јевтић је истакао да ванредно стање на Косову очигледно одговара појединцима да на организован начин пљачкају и стварају немир међу српским становништвом.

” Министарство је у самом селу Црколез изградило пет кућа, нови Парохијски дом, помогли смо и са обновом десет породичних кућа. Ми ћемо као институција наставити да се заједно са свим повратницима боримо и за њихов опстанак и за живот. Од живота ништа важније није ”, навео је министар Јевтић.

Иначе у селу Црколез тренутно живи 83 Срба од којих је 14. деце. Пре 1999. године у Црколезу живело је 220 становника српског народа.  У селу које има 25 кућа, пре две године се догодио инцидент у коме је породици Мија Белошевића украдено 8 крава,  до дан данас починиоци нису пронађени и ако је полиција и тада, као и данас поводом овог случаја извршила увиђај.

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502