Министарство за заједнице и повратак - Članci poređani po datumu: среда, 29 април 2020

Обилазак узнемирених Срба у Церници


Приштина, 29.април 2020. године

Званичници Министарства за заједнице и повратак, су након инцидента који се догодио јуче у Церници, када је запаљена кућа породице Светозара Цветковића, данас обишли ово место. Током посете су разговарали са преосталим Србима и пренели подршку и поруку министра за заједнице повратак  Далибора Јевтића да разуме њихов превелики страх због учесталих инцидената али да се на институционалан начин залаже да им обезбеди сигурније окружење и да неће одустати од својих намера да полиција будније мотри и ефикасније штити угрожене невећинске заједнице тамо где је то неопходно.

”Ситуација је крајње алармантна. Поред јучерашњег паљења куће, свакодневно смо изложени увредама, псовкама, претњама, пљачкама и преметачинама на приватним имањима. Одабрана група младића сваке вечери каменицама гађа кућу породице Петровић која је нажалост једна од многобројних породица која је раније претрпела велику трагедију губитком три члана”, речено је представницима министарства.

Током разгвора са мештанима Цернице потврђено је да инциденти уносе велики страх и казано да је догађај од јуче само један у низу провокација и начина застрашивања преосталих Срба у овом месту.

”Порушена је и дворишна ограда од бетонских цигли у дужини од 35 метара породици Илије Костића. Великих проблема имамо са узурпацијом приватне имовине, а једна од кућа претворена је у просторије за стоку”, казали су мештани Цернице.

Након разговора са мештанима, званичници министарства обишли су запаљену куће породице Цветковић и дошли до сазнања да нико није пријавио паљење српске куће јер влада велики страх да пријаве било какав инцидент, да се не би открио њихов идентитет и касније угрозила безбедност њихових породица. У тренутку обиласка имања Цветковића стигла је патрола полиције.

Пре пар година министар Далибор Јевтић је приликом посете Церници донирао школски прибор и књиге ученицима Основне школе ”Бранко Радичевић”, финансирано је комплетно уређење пута до Цркве Христа Спаса и израда мозаика на Цркви, а седам породица је реновирало своје оронуле куће захваљујући помоћи у грађевинском материјалу.

repan11b

Objavljeno u Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Министарство за заједнице и повратак
 

Трг мајке Терезе
Косово Поље
038/200 16 502

 

038/200 16 502